Щодо правил поведінки на воді під час купального сезону та надання першої допомоги у нещасних випадках

Найбільш приємний і корисний відпочинок влітку – відпочинок на воді. Однак, перебуваючи на водних об’єктах, завжди треба пам’ятати про безпеку. Першою умовою безпечного відпочинку біля води є вміння плавати. Людина, яка добре плаває, почуває себе на воді спокійно, упевнено, у випадку необхідності може надати допомогу людині, яка потрапила в біду.

Навіть той, хто добре плаває, повинен постійно бути обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки біля води.

Що слід робити:
Коли вже трапилося лихо і хтось тоне – варто швидко витягнути потерпілого з води. Але робити це варто лише в тому випадку, коли ви це можете зробити, інакше існує загроза потонути разом. Якщо ви не впевнені у своїх силах – гукайте на підмогу. До прибуття лікарів “швидкої допомоги” надайте першу допомогу.

Правила першої допомоги при утопленні:
– почистіть порожнину рота і глотку утопленого від слизу, мулу та піску;
– переверніть потерпілого на живіт, перегніть через своє коліно, щоб голова звисала вниз і кілька разів надавіть на спину;
– проводите штучне дихання і зовнішній масаж серця до відновлення
серцебиття і самостійного дихання;
– доставте потерпілого до лікувального закладу.

Біля 90 відсотків потопельників купаються у воді в нетверезому стані, що КАТЕГОРИЧНО заборонено робити! Про небезпеку купання напідпитку рятувальники попереджають постійно. Проте, на жаль, це не завжди допомагає.

Купаючись у стані сп’яніння, особа наражає на небезпеку утоплення не лише себе. Суспільна небезпечність такої поведінки полягає у тому, що:

  • може виникнути необхідність порятунку нетверезої особи, і це змусить інших людей (рятувальників або випадкових свідків) прийти на допомогу, ризикуючи при цьому власним здоров’ям та життям;
  • рятувальники, які чергують, часто змушені приділяти таким особам невиправдано багато уваги, відволікаючись від спостереження за іншими відпочивальниками;
  • особа подає іншим негативний приклад, внаслідок чого в суспільстві формується низький рівень культури відпочинку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *