РВ УДСНС інформує


Обережно змії!
Протягом вихідних на території Калуського району зареєстровано 2 випадки укусів змії, дані особи госпіталізовані в медичні заклади.
У зв’язку з настанням теплої погоди під час відпочинку на природі збільшується можливість зустрічі зі зміями.
Змії водяться поблизу боліт, в лісах, горах і на луках. Єдина умова – наявність поблизу (не більше 100 м. від гнізда) відкритих ділянок для прийняття сонячних ванн. Коли температура повітря перевищує середні показники, їх активність знижується, вони стають малорухомими і млявими, тому, зазвичай, люди отримують укуси, якщо випадково наступають, сідають або лягають на плазунів.
ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД УКУСІВ ЗМІЙ: ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ
1.Одягайтесь відповідно
Якщо ви вирушаєте в місцевість, де потенційно можуть бути плазуни, вдягайте одяг, що захистить від укусів. Це повинні бути довгі штани із цупкої тканини, високі черевики. Штани потрібно заправити в черевики.
2.Перевіряйте місце привалу
Перед тим, як сісти на траву, камінь чи колоду дерева – будь куди – пошурхотіть чи постукайте палицею. Це відлякає змію. Зазвичай вони втікають від людей, почувши кроки, стукіт чи голоси та одразу ж ховаються або відповзають подалі. Однак у спеку їхня поведінка може змінюватись, тому убезпечте себе цією простою дією.
3.Не торкайтесь неперевірених предметів руками
Змії часто ховаються в старих пнях, копицях сіна, під каменями або стовбурами дерев. Саме тому цих предметів краще не торкатися руками, а користуватися ціпком.
4.Не робіть різких рухів
Якщо ви все ж таки зустрілися із плазуном, не робіть різких рухів, адже як правило змія просто не побачить нерухомий об’єкт. Краще завмерти і чекати, доки гадюка відповзе, або без різких рухів відійти у сторону.
Змії не нападають першими, а проявляють агресію лише у разі небезпеки.
ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВКУСИЛА ЗМІЯ?
Укус гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті. Водночас, якщо вас укусила змія варто одразу звернутись за медичною допомогою, адже укус може мати важкі прояви та серйозні наслідки. Особливо небезпечними вони є для дітей, людей похилого віку та людей зі зниженим імунітетом.
Отрута гадюки справляє гемолітичну дію (викликає руйнування червоних кров’яних тілець крові) на людський організм. Після укусу на ураженому місці спостерігається болючий набряк з множинними дрібними крововиливами — геморагіями. Отрута швидко вражає життєво важливі системи організму людини: з’являється загальна слабкість, тиск сильно знижується, виникає головний біль, задишка, запаморочення, набряк тканин та запалення лімфатичних вузлів.
У разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря, щоби отримати необхідну допомогу. Якщо транспортування до лікарні вимагає певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому:
Зберігайте спокій і стежте, щоби постраждалий менше рухався.
Звільніть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас тощо
На місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком.
Дайте постраждалому воду – при укусі змії важливо багато пити.
Якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків від алергії.
При транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення.
Якщо є така можливість, прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.

Бережіть себе!

Начальник Калуського РУ ГУ ДСНС Василь Микитин


Служба порятунку звертається з проханням дотримуватись та не забувати елементарні правила пожежної безпеки під час відпочинку на природі.
Байдужість та безвідповідальність любителів відпочинку на природі нерідко призводить до лісових пожеж, які завдають значної шкоди лісу та довкіллю загалом. Подібні дії призводять до забруднення навколишнього середовища, а вогонь може перекинутись на лісосмуги та присадибні території. За декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви, які росли десятками років, а про збитки годі й казати – лік може йти на мільйони. Величезної шкоди пожежі завдають фауні – гинуть птахи та звірі.
У зв’язку з цим, рятувальники звертають увагу громадян на необхідність суворого дотримання правил перебування в лісових массивах!

Начальник Калуського РУ ГУ ДСНС Василь Микитин


Рятувальники вітають з Міжнародним днем захисту дітей та закликають до спільної відповідальності за життя й здоров’я маленьких громадян
Сьогодні світ та Україна відзначають Міжнародний день захисту дітей. Втім, в Державній службі з надзвичайних ситуацій кожен день — день захисту дітей, адже наші рятувальники в режимі 24/7 захищають і допомагають усім, хто цього потребує. Саме тому сьогоднішнє свято не минає без уваги Служби порятунку.
Тож, зважаючи на початок літніх канікул, рятувальники нагадують батькам про необхідність завжди виконувати прості правила безпеки, які допоможуть уникнути трагедії:
Тримайте запальнички та сірники в недоступних для малечі місцях і розповідайте їм про небезпеку, яку приховує у собі вогонь;
Не залишайте дітей вдома самих, якщо вони не в змозі самостійно розв’язувати проблеми, які можуть виникнути. Перевірте справність електромережі та не дозволяйте малолітнім дітям самостійно користуватися побутовими приладами;
Виховуйте у них навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, тощо;
Обов’язково розкажіть дітям, що у разі виникнення пожежі необхідно терміново сповістити про це дорослих та Службу порятунку за номером “101”;
Слідкуйте за тим, щоб малолітні діти не відвідували самостійно місцеві ставки, річки або покинуті будівлі.

Начальник Калуського РУ ГУ ДСНС Василь Микитин


Обережно з вогнем у природних екосистемах!
Щоб не допустити пожеж у природних екосистемах рятувальники постійно проводять масово-роз’яснювальну роботу серед мешканців краю.
Наші лісові масиви потребують постійної уваги і турботи, а також бережливого ставлення. Одним з небезпечних ворогів лісу був і залишається вогонь, а суха і сонячна погода сприяють лісовим пожежам.
Зважаючи на те, що стоять погожі літні дні, проводяться постійні бесіди з населенням на протипожежну тематику, наголошують при цьому, що ліс – не приватна власність однієї людини, а загальнонаціональне багатство усієї країни.
Тільки спільними зусиллями ми зможемо вберегти від вогню нашого зеленого друга.

Начальник Калуського РУ ГУ ДСНС Василь Микитин


10 ПРАВИЛ ПОВЕДІНКИ ПІД ЧАС ГРОЗИ

Рятувальники нагадують правила поведінки під час грози.

  1. Під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть всі вікна та двері, у приміщенні не повинно бути протягу: притягує кульову блискавку.
  2. Найкраще ховатись у автомобілі або в будинку із громовідводом. Автомобіль ні в якому разі не можна паркувати під деревами або високими конструкціями, потрібно зачинити вікна авто, бажано опустити/зняти антену, зупинитися і перечекати негоду.
  3. Не можна ховатися від зливи під деревом: воно притягує блискавки. Крім того, є небезпека падіння важких гілок, які можуть зламатись під натиском вітру.
  4. Уникайте металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева, вуличних ліхтарів, металевих веж, опор електропередач.
  5. Якщо ви опинилися в лісі, не ховайтеся від грози на підвищенні. Тримайтеся місця, де низькі дерева. Ні в якому разі не бігайте. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш проводять розряд електрики, найменше – верба, клен та кущі.
  6. Якщо ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі. Бажано, щоб місце було сухим, адже волога земля сильніше проводить електрику. Не лягайте, краще присісти, щоб мати якомога менше площі прилягання до землі.
  7. Якщо у вас із собою є парасолька, ні в якому разі не розкривайте її, адже металеві прути притягують розряди.
  8. Всі електричні прилади є своєрідними приймачами для блискавок. Тому ні в якому разі не користуйтеся ними під час грози, краще їх вимкнути з мережі.
  9. Не можна купатися у водоймах під час грози. Якщо ви на човні і бачите, що наближається негода, намагайтеся якнайшвидше дістатись до берега.
  10. Не телефонуйте з мобільного телефону, навіть якщо страшно і хочеться підтримки близьких. Пам’ятайте, що єдиний правильний вчинок – негайно вимкнути телефон, адже є велика загроза влучання блискавки.

Начальник Калуського РУ ГУ ДСНС Василь Микитин


«Швидше всього наздоганяє та небезпека, яку зневажають»
Кожна дитина почуває себе у безпеці тоді, коли знає, як правильно діяти у певній ситуації. Сьогодні, навчаючи дітей правилам безпеки життєдіяльності, ми закладаємо надійний фундамент знань на майбутнє. Брак життєвого досвіду, беззахисність і невміння діяти в критичних ситуаціях робить дитину уразливою в усіх відношеннях. Проблема безпеки є, була і буде завжди актуальною в нашому житті.
Впродовж року рятувальники неодноразово спілкуються з маленькими «чомучками»: проводять бесіди, лекції, пізнавальні екскурсії. Рятувальники звертаються до батьків з проханням слідкувати за власними дітьми, проводити з ними маленькі пізнавальні бесіди на тему безпеки життєдіяльності. Звичайно, простежити за дитиною щосекунди – неможливо, та, певно, й не потрібно. Але розповісти про елементарні правила безпечної поведінки просто необхідно.
Шановні батьки! Життя та здоров’я дитини – у ваших руках!

Начальник Калуського РУ ГУ ДСНС Василь Микитин


Не чіпай підозрілих предметів!
Характерні ознаки підозрілого предмета,
які вказують на можливу його приналежність до вибухового пристрою:
залишені в громадських місцях (транспорті) без нагляду валізи, пакунки, коробки тощо;
зовнішня схожість предмета на боєприпаси, піротехнічні вироби;
наявність у предмета антени з радіоприймальним пристроєм;
наявність у предмета годинникового механізму або електронного таймера;
наявність у предмета запаху гасу, розчинника, паливно-мастильних і хімічних матеріалів;
наявність у предмета елементів (деталей), що не відповідають їх прямому призначенню;
наявність у дверях, вікнах будь-яких сторонніх підозрілих предметів, закріплених за допомогою дроту, ниток, важелів, шнурів тощо.
У разі виявлення підозрілого предмета, схожого на вибуховий пристрій, рекомендується:
не торкатися до виявленого підозрілого предмета, не підходити і не пересувати його;
утримуватися від паління, використання засобів радіозв’язку, у тому числі й мобільного, поблизу підозрілого предмета;
не здійснювати самостійних дій із підозрілим предметом;
по можливості забезпечити охорону підозрілого предмета і небезпечної зони (під час охорони підозрілого предмета перебувати за масивними спорудами чи предметами, вести спостереження);
спробувати повідомити про виявлення підозрілого предмета інших осіб, які перебувають поруч, забезпечити їх евакуацію з території, що прилягає до небезпечної зони;
сповістити про небезпечну знахідку службу порятунку за номером «101», поліцію за номером «102» з наданням інформації про характерні ознаки ймовірного вибухового пристрою, місце його розташування, час виявлення та особу, яка його виявила. Дочекатися прибуття на місце виявлення небезпечної знахідки фахівців-піротехніків;
намагатися максимально запам’ятати зовнішність, одяг осіб, які залишили предмет, їхній транспорт та номерні знаки.
Рожнятівський РВ ГУ ДСНС України в області

Не провокуйте пожеж в екосистемах!
Впродовж вихідних рожнятівські рятувальники 6 разів ліквідовували пожежі сухої трави, загалом на території Рожнятівщини виникло 50 пожеж, з них – 27 випадків загорань сухостою.
Зважаючи на збільшення кількості таких пожеж, Служба порятунку закликає усіх суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі у природних екосистемах!
Перш за все, не слід розводити відкритий вогонь біля лісової зони, в полях, а також залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.
Категорично заборонено випалювати сміття та рослинні залишки!
Пам’ятайте, що пожежі в екосистемах також можуть спричинити тяжкі наслідки, зокрема, неконтрольоване поширення вогню на житлові будинки та поруч розташовані споруди, руйнування родючого шару ґрунту та загибель тварин.
Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил безпеки!
В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!
Рожнятівський РВ ГУ ДСНС України в області

Як врятуватися під час пожежі?
Щорічно внаслідок пожеж гине та страждає значна кількість людей. В дим та попіл перетворюються цінності на мільярди гривень.
Якщо виникла пожежа – рахунок часу йде на секунди. Не панікуйте та остерігайтеся: високої температури, задимленості та загазованості, обвалу конструкцій будинків і споруд, вибухів технологічного обладнання і приладів, падіння обгорілих дерев і провалів. Потрібно знати де знаходяться засоби пожежогасіння та вміти ними користуватися.
Заходи щодо рятування та під час гасіння пожежі:
перед тим, як увійти в приміщення, що горить, накрийтеся мокрою ковдрою, будь-яким одягом чи щільною тканиною;
відкривайте обережно двері в задимлене приміщення, щоб уникнути посилення пожежі від великого притоку свіжого повітря;
в сильно задимленому приміщенні рухайтесь поповзом або пригинаючись;
необхідно дихати через зволожену тканину;
у першу чергу рятуйте дітей, інвалідів та старих людей;
пам’ятайте, що маленькі діти від страху часто ховаються під ліжко, в шафу та забиваються у куток;
виходити із осередку пожежі необхідно в той бік, звідки віє вітер;
побачивши людину на якій горить одяг, зваліть її на землю та швидко накиньте будь-яку ковдру чи покривало (бажано зволожену) і щільно притисніть до тіла, при необхідності, викличте медичну допомогу;
якщо загорівся ваш одяг, падайте на землю і перевертайтесь, щоб збити полум’я, ні в якому разі не біжіть – це ще більше роздуває вогонь;
якщо горить електричне обладнання або проводка, вимкніть рубильник, вимикач або електричні пробки, а потім починайте гасити вогонь.
Пожежа застала вас у приміщенні:
ви прокинулись від шуму пожежі і запаху диму, не сідайте в ліжку, а скотіться з нього на підлогу та повзіть під хмарою диму до дверей вашого приміщення, але не відчиняйте їх відразу;
обережно доторкніться до дверей, якщо двері не гарячі, то обережно відчиніть їх та швидко виходьте, а якщо двері гарячі – не відчиняйте їх, дим та полум’я не дозволять вам вийти;
щільно закрийте двері, а всі щілини і отвори заткніть будь-якою тканиною, щоб уникнути подальше проникнення диму та повертайтесь поповзом у глибину приміщення і приймайте заходи до порятунку;
присядьте, глибоко вдихніть повітря, розкрийте вікно, висуньтеся та кричіть “Допоможіть, пожежа!”, а якщо ви не в змозі відкрити вікно – розбийте віконне скло твердим предметом та зверніть увагу людей, які можуть викликати пожежну команду;
якщо ви вибрались через двері, зачиніть їх і поповзом пересувайтесь до виходу із приміщення (обов’язково зачиніть за собою всі двері);
якщо ви знаходитесь у висотному будинку не біжіть вниз крізь вогнище, а користуйтеся можливістю врятуватися на даху будівлі, використовуйте пожежну драбину, під час пожежі заборонено користуватися ліфтами.
У всіх випадках, якщо ви в змозі, викличте службу порятунку «101».
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ У ДСНС України в області

Протягом останніх років у світі трапилось безліч випадків терористичних актів із захопленням заручників. Як показує досвід, поведінка терористів майже однакова, тому дані поради зможуть стати в нагоді кожному, хто за збігом обставин стане жертвою терористів.
Отже, що робити, якщо ви стали заручником терориста?
Попри всі страхи необхідно зрозуміти, чого хочуть терористи, визначити для себе, хто з них найнебезпечніший.
Виконуйте всі вказівки ватажка та не надумайте зухвало дивитися йому у вічі – це завжди сигнал до агресії.
Не вдавайтесь до дій, що можуть привернути увагу терористів.
Не реагуйте на провокаційну чи зухвалу поведінку терористів, продовжуйте спокійно сидіти, не задаючи питань.
Не впадайте в паніку, краще подумайте, як знайти вихід з цієї ситуації.
Не апелюйте до совісті терористів. Це майже завжди марно. Вони виконуватимуть те, що задумали, та, щоб перекричати голос совісті, можуть йти на жорсткі й неадекватні дії.
Не підвищуйте голос і не жестикулюйте, навіть якщо у вас виникає бажання попередити про щось своїх знайомих або родичів, які поруч з вами.
При стрілянині лягайте на підлогу і нікуди не біжіть.
Якщо вдасться симулювати симптоми хвороби, з’являється можливість звільнитися в результаті переговорів: часто в ході переговорів терористи звільняють жінок, дітей, літніх і хворих людей.
Якщо поблизу стався вибух, не поспішайте покинути приміщення. Вас можуть прийняти за злочинця, і ви мимоволі станете мішенню для групи захоплення.
Намагайтеся запам’ятати все, що бачите та чуєте під час акту тероризму: імена, прізвиська, хто з терористів що робив і як поводився, їх зовнішній вигляд, ступінь їхньої реальної агресивності. Ваші показання будуть дуже важливі для слідства.
Пам’ятайте: не існує безвихідних ситуацій. У будь-якому разі потрібно лише запастися терпінням та проявляти власну розсудливість.
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ УДСНС України в області

Не паліть сухої трави!
З початку року на Рожнятівщині виникло 34 пожежі, з них – 14 випадків загорань сухостою.
За статистикою, з кожним роком дедалі гостріше постає проблема пожеж в екосистемах. Люди, займаючись впорядкуванням присадибних та дачних ділянок, просто забувають про елементарні правила пожежної безпеки. Намагаючись позбавитися від опалого минулорічного листя, сухої трави, чи іншого мотлоху найменш трудомістким способом – спалюванням – горе-прибиральники не переймаються, що для вогняної стихії потрібно дуже мало, щоб «вирватися» з під людської опіки й почати нищити все на своєму шляху, завдаючи численних матеріальних збитків, або ж навіть травмуючи самих ініціаторів прибирання. А про непоправну шкоду, яку завдають самопали навколишньому середовищу, фауні та флорі рідного краю, годі й говорити.
Варто зазначити, що згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, самовільне випалювання рослинності або її залишків тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Згідно статті 245 Кримінального Кодексу України, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк; ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.
Отож, вкотре рятувальники звертаються із застереженням і проханням: перед тим, як починати прибирати територію приватного обійстя чи підприємства варто ще раз подумати про можливі негативні наслідки, і якщо виникають найменші сумніви щодо безпеки, то краще багаття не розкладати, тоді ні здоров’я, ні кишеня не постраждає.
Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил безпеки!
В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!
Петро Людкевич
начальник Рожнятівського РВ Управління ДСНС України в області

Аналіз стану з пожежами
З початку року на Рожнятівщині виникло 34 пожежі. Вогонь завдав збитків на суму 4,2 млн грн. Внаслідок пожеж знищено та пошкоджено 16 будівель та споруд різного призначення. Пожежно-рятувальним підрозділам вдалось врятувати 23 будівлі від знищення вогнем та матеріальних цінностей на суму приблизно 14 млн грн.
Виникнення пожеж по населених пунктах: Сваричів – 6, Перегінське – 4, Рожнятів – 4, Брошнів-Осада – 3, Липовиця – 2, Нижній Струтин – 2, Верхній Струтин – 2, Креховичі – 2, Сливки – 2, Петранка, Вільхівка, Ясень, Слобода Небилівська, Цінева, Рішняте, Брошнів.
Розподіл пожеж по причинах виникнення: необережне поводження з вогнем – 19 випадків, порушення правил експлуатації електроустановок та електромереж – 13 випадків, порушення правил при влаштуванні та експлуатації опалення – 2 випадки.
Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил безпеки!
В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ УДСНС України в області

Небезпека хибних викликів
Однією із проблем для оперативно-рятувальної служби «101» є хибні телефонні повідомлення про надзвичайні події. Винуватцями таких «жартів», на жаль, бувають і діти, і дорослі.
Специфіка Служби порятунку полягає в тому, що не можна залишити поза увагою жоден виклик. Іноді, поспішаючи на вигадане чиєюсь уявою «мінування», «пожежу» чи ще якусь надзвичайну подію, рятувальники не в змозі надати оперативну допомогу тим, хто потребує її негайно. Адже одночасно може надійти повідомлення про реальну біду. У такому випадку перенаправлення підрозділів із одного виклику на інший призводить до втрати дорогоцінних хвилин, які вкрай необхідні постраждалим.
Тут варто наголосити, що, завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності (стаття 259 ККУ) карається позбавленням волі на строк від двох до шести років, те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років; завідомо неправдивий виклик спеціальних служб (стаття 183 КУпАП) тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Отож, перш ніж звертатись до рятувальників із подібними “жартами”, слід добряче поміркувати про можливі наслідки.
Сергій Михайлишин
провідний інспектор Рожнятівського РВ УДСНС України в області

Заходи щодо захисту від терористичних актів
Тероризм – постійний супутник людства, який відноситься до самих небезпечних і важкопрогнозованих явищ сучасності, що здобувають усе більш різноманітні форми та загрозливі масштаби.
Терористичні акти приносять масові людські жертви, роблять сильний психологічний тиск на великі маси людей, тягнуть руйнування матеріальних і духовних цінностей, сіють ворожнечу між державами, провокують війни, недовіру і ненависть між соціальними і національними групами, які іноді неможливо подолати протягом життя цілого покоління.
Різні злочинні угруповання здійснюють терористичні акти для залякування і знищення конкурентів, для впливу на державну владу з тим, щоб домогтися найкращих умов для своєї злочинної діяльності. Жертвою терористичного акту може стати кожен – навіть той, хто не має ні найменшого відношення до конфлікту.
Основні заходи щодо захисту від терористичних актів:
не торкайте нічийні пакети (сумки), не підпускайте до них інших, повідомте про знахідку правоохоронні органи;
у присутності терористів не виказуйте своє невдоволення, утримайтеся від різких рухів;
заспокойтеся, спробуйте відволіктися від того, що відбувається;
не дивіться в очі терористам та не відкривайте сумки без їхнього дозволу;
не реагуйте на провокаційну або зухвалу поведінку;
зніміть ювелірні прикраси;
жінкам у міні-спідницях бажано прикрити ноги;
при погрозі застосування терористами зброї лягайте на живіт, захищаючи голову руками, подалі від вікон, засклених дверей, проходів, сходів;
використайте будь-яку можливість для порятунку;
якщо відбувся вибух – вживайте заходів щодо недопущення пожежі та паніки, надайте домедичну допомогу постраждалим;
якщо Ви виявилися в захопленому літаку (автобусі), не привертайте до себе уваги терористів, огляньте салон, визначте місця можливого укриття на випадок стрілянини;
якщо представники влади почнуть спробу штурму – лягайте на підлогу між кріслами й залишайтеся там до закінчення штурму;
намагайтеся запам’ятати прикмети підозрілих людей і повідомте їх прибулим співробітникам спецслужб.
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ УДСНС України в області

Дії населення під час евакуації
Основним способом оповіщення населення в надзвичайних обставинах в мирний час і в разі війни – є передача необхідної інформації через мережі радіомовлення та телебачення.
З метою привернення уваги населення до початку передачі інформації органами цивільного захисту включаються сирени, виробничі гудки, інші сигнальні засоби, що означає подачу попереджувального сигналу Увага всім!, по якому необхідно негайно ввімкнути гучномовці, радіоприймачі і телевізори для прослуховування екстреного повідомлення.
Евакуація – комплекс заходів щодо організованого вивезення (виведення) населення з районів (місць), зон можливого впливу наслідків надзвичайних ситуацій і розміщення його у безпечних районах (місцях) у разі виникнення безпосередньої загрози життю та заподіяння шкоди здоров’ю людей.
Готуючись до евакуації кожний громадянин зобов’язаний:
підготувати та взяти з собою паспорт, військовий квиток, документ про освіту та фах, свідоцтва про шлюб та народження дітей, трудову книжку або пенсійне посвідчення, гроші і цінності;
наявні засоби індивідуального захисту;
комплект верхнього одягу та взуття за сезоном та погодою;
продукти харчування і воду на 3 доби, які упаковані у герметичні місткості, пакети, постільну білизну.
Загальна вага особистих речей, на кожного члена сім’ї, повинна бути не більш як 50 кг. Дітям дошкільного віку вкладається у кишеню або пришивається до одягу записка, де зазначається прізвище, ім’я та по батькові, домашня адреса, а також ім’я та по батькові матері і батька.
Залишаючи будинок, слід вимкнути освітлювальні і нагрівальні прилади, закрити водопровідні та газові крани, вікна й двері. Прикріпити на двері заздалегідь підготовлену табличку «У будинку (квартирі) №… мешканців немає».
Під час евакуації необхідно:
неухильно виконувати всі розпорядження керівників;
швидко та грамотно діяти за сигналами оповіщення;
не залишати своїх місць у транспорті та не виходити з нього без дозволу;
після прибуття до кінцевого пункту евакуації пройти реєстрацію та зайняти призначене помешкання.
В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ УДСНС України в області

Дії населення у випадку загрози виникнення повені, паводка
Зберігайте спокій, уникайте паніки.
Уважно слухайте інформацію про надзвичайну ситуацію та інструкції про порядок дій.
Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти.
Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку.
По можливості негайно залишіть зону затоплення.
Перед виходом з будинку вимкніть електро- та газопостачання, загасіть вогонь у грубках. Зачиніть вікна та двері, якщо є час – закрийте вікна та двері першого поверху дошками (щитами).
Відчиніть хлів – дайте худобі можливість рятуватися.
Підніміться на верхні поверхи.
До прибуття допомоги залишайтесь на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях, сигналізуйте рятувальникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти.
Перевірте чи немає поблизу постраждалих, надайте їм допомогу.
Потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, якими можна скористатися для одержання допомоги.
Не переповнюйте рятувальні засоби (катери, човни, плоти та інше).
Дії після повені, паводка
Переконайтесь, що ваше житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень та не загрожує заваленням, відсутні провалини в будинку й навколо нього, не розбите скло і немає небезпечних уламків та сміття.
Не користуйтесь електромережею до повного осушення будинку.
Обов’язково кип’ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені.
Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду і домашніх речей та прилеглої до будинку території.
Електроприладами можна користуватися тільки після їх ретельного просушування.
Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені.
Все майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.
Дізнайтеся у місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.
В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ УДСНС України в області

Про внесення змін до КУпАП
Президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки” № 1187-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 3 лютого 2021 року.
Законом передбачається підвищення штрафів, а саме за:
порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки (стаття 175 КУпАП) – 1700-3400 гривень для громадян та 3400-5100 гривень для посадових осіб;
здійснення підприємством господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки (стаття 175-2) – 1700-5100 гривень для суб’єктів підприємницької діяльності;
порушення правил пожежної безпеки на залізничному, морському, річковому транспорті (стаття 120 КУпАП) – 1700-3400 гривень для громадян і 3400-5100 гривень для посадових осіб, а на повітряному транспорті відповідно 2250-4250 та 3400-5100 гривень;
порушення вимог пожежної безпеки в лісах (стаття 77 КУпАП) – 1530-4590 гривень для громадян і 4590-15300 гривень для посадових осіб; знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі – 4590-15300 гривень для громадян і 10200-30600 гривень для посадових осіб.
самовільне випалювання рослинності або її залишків (стаття 77-1 КУпАП) – 2890-6120 гривень для громадян і 15300-21420 гривень для посадових осіб; ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – 6120-12240 гривень для громадян і 21420-30600 гривень для посадових осіб.
Сергій Михайлишин
провідний інспектор Рожнятівського РВ УДСНС України в області

Досить спалювати Україну!
Впродовж 3-4 березня рятувальники спільно з населенням ліквідували 6 пожеж сухої трави.
Варто зазначити, що за минулий 2020 рік на Рожнятівщині ліквідовано 107 пожеж в природних екосистемах.
Локалізувати загоряння та гасити пожежі сухої трави на відкритих територіях непросто, оскільки швидкість поширення вогню висока, особливо у вітряну погоду. Коли ж таке трапляється поблизу населених пунктів, існує велика ймовірність перекидання полум’я на житлові та господарські споруди. Виїзди на гасіння загорянь сухостою, залишків листя завдає чималих матеріальних втрат. Страждає від таких випадків і навколишнє середовище.
Ще один украй небезпечний фактор горіння сухої трави та чагарників – їдкий чорний дим. Для людей, схильних до алергій, опинитися у зоні згоряння дуже небезпечно. Вдихаючи дим, люди отруюють свій організм. Крім того, спалюють і сміття, серед якого чимало пластику. Небезпечні продукти згоряння вітер здатен переносити на великі відстані.
Варто підкреслити, що такі пожежі – це й підвищений ризик займання лісів та торфовищ. Такі загорання охоплюють великі площі і їх важко загасити, бо торф може горіти у всіх напрямках, незалежно від сили вітру. Навіть невеликий дощ не здатен загасити палаюче торфовище.
Начальник Рожнятівського райвідділу Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Петро Людкевич вкотре звертається до всіх громадян із настійним проханням не спалювати суху траву та не провокувати виникнення пожеж в екосистемах, котрі завдають чимало збитків господарству краю.
Рожнятівський РВ Управління ДСНС України в області

Не залишайте дітей на одинці з небезпекою!
Шановні батьки! Не залишайте без нагляду у своїх домівках малолітніх дітей, що може призвести до трагічних наслідків.
Легковажне поводження дітей з вогнем, газом, незнання елементарних правил безпечної поведінки – першопричини сумних та трагічних випадків. І виною цьому – батьківський недогляд. Кількість смертельних випадків та травмування серед дітей змушує звернутися до кожного громадянина, особливо до батьків.
Дбайте про безпеку своїх дітей, дотримуючись правил безпечної поведінки в побуті. Виховуйте у дітей навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, електрикою, побутовою хімією. Виділіть декілька хвилин на відверту розмову з дітьми. Пам’ятайте: ці хвилини вимірюватимуться ціною життя. А щоб неждана мить не стала початком великої біди, потрібно давати дітям чіткі знання та вміння, як діяти в тій чи іншій ситуації.
Пам’ятайте, що життя Ваших дітей залежить лише від Вас самих!
В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ УДСНС України в області

Правила поведінки при виникненні пожежі у будинку:
викликати службу порятунку «101», розбірливо повідомивши адресу пожежі, своє прізвище, ім’я та по батькові;
слід вимкнути джерела струму, перекрити крани газоподачі, джерело вогню накрити простирадлом;
якщо пожежа виникла через несправність електропроводки, нічого не можна заливати водою, вікна відкривати не можна, бо кисень посилить вогонь;
якщо дим і полум’я не дозволяють вийти назовні, потрібно закрити двері і заткнути рушниками або простирадлами усі щілини і отвори;
якщо кімната наповнилася димом, необхідно пересуватися повзком, за можливістю накривши себе мокрим простирадлом, – так легше дихається;
якщо пожежа виникла у багатоповерховому будинку, то в залежності від місця пожежі (нижчий чи вищий поверх) або вийти назовні, або, користуючись пожежними драбинами, піднятися на дах і там чекати пожежну охорону – ліфтами під час пожежі користуватися заборонено;
якщо пожежа виникла у одноповерховому будинку і шлях до порятунку заблокований полум’ям, потрібно виплигнути з вікна – перед стрибком викинути з вікна подушки або матрац, щоб пом’якшити удар при приземленні;
перш ніж стрибнути, необхідно спустити з вікна ноги, розвернутися та, спираючись повністю на руки, стрибнути.
Не забудь!
Щоб не задихнутися у димі, пробирайся під ним (повзком).
Будь обережним з дверима: металеві поверхні найгарячіші – не відкривай їх.
Закривай усі двері поза собою – закриті двері затримують пожежу.
Тікаючи від пожежі, нічого не шукай, йди швидше від вогню та попередь криком про неї усіх.
Назад не повертайся!
Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил безпеки!
В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ УДСНС України в області

Аналіз стану з пожежами
З початку року на Рожнятівщині виникло 16 пожеж. Вогонь завдав збитків на суму 2 млн 216 тис грн. Внаслідок пожеж знищено та пошкоджено 12 будівель та споруд різного призначення. Пожежно-рятувальним підрозділам вдалось врятувати 15 будівель від знищення вогнем та матеріальних цінностей на суму приблизно 9 млн. грн.
Виникнення пожеж по населених пунктах: Перегінське – 4, Рожнятів – 2, Брошнів-Осада – 2, Липовиця – 2, Нижній Струтин, Петранка, Вільхівка, Ясень, Слобода Небилівська, Цінева.
Розподіл пожеж по причинах виникнення: порушення правил експлуатації електроустановок та електромереж – 9 випадків, необережне поводження з вогнем – 5 випадків, порушення правил при влаштуванні та експлуатації опалення – 2 випадки.
Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил безпеки!
В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ УДСНС України в області


Обігрівай житло безпечно!
Варто зазначити, що із настанням холодів однією із основних причин виникнення пожеж є порушення правил експлуатації пічного опалення.
Чому горить сажа в димоході?
Внаслідок згоряння дров, у димохід спрямовуються не лише гази, але й недогорілі частинки палива, а також різноманітні окиси і смоли. Більш легкі складові цього сміття відразу ж випаровуються. Решта – осідають у середині димоходу і утворюють щільний шар сажі і кіптяви. Згодом її скупчення можуть поступово скорочувати переріз димоходу і порушувати оптимальний процес горіння, а також зменшувати тягу в конструкції. В результаті цього, шкідливі речовини не зможуть видалятися з топки з достатньою швидкістю, і частина диму буде просочуватися в приміщення. З цього випливає, що в будинках, де є каміни чи печі може виникнути небезпека отруєння чадним газом.
Крім цього, сажа у великих кількостях може загорітися. Температура її горіння досить висока, що може зруйнувати конструкцію димового каналу. Більш того, можуть спалахнути прилеглі дерев’яні перекриття і пожежа пошириться на весь будинок. Чим більше скупчення сажі – тим вищий ризик загоряння. Достатньо влучити одній іскрі від каміна в смолянисту масу і пожежі не уникнути. Горить сажа недовго (всього пару хвилин), але температура цього процесу може досягати 1000 градусів. Для прикладу, оптимальний температурний режим вихідних газів в димоході – 150-400 градусів, в топці на 200-300 вище. Тому витримати такий вогонь конструкція не в змозі. Винятками можуть бути системи з кераміки або цегли, і то тільки при короткому горінні. «Симптоми» горіння сажі очевидні – це невеликий і яскравий вогняний спалах, що викидається з гирла димоходу.
Тому, щоб ваше вогнище давало тільки тепло, затишок, радість і спокій необхідно дотримуватись таких правил пожежної безпеки:
відстань від печі до меблів – 0,7 м, а від топкових отворів – 1,25 м;
перед топковим отвором має бути металевий лист розміром 0,5х0,7 м;
печі повинні мати протипожежні розділки від горючих конструкцій;
усі димові труби слід заштукатурити та побілити;
впродовж усієї зими треба очищати від сажі димоходи та печі;
заборонено розпалювати печі легкозаймистими та горючими рідинами;
не слід сушити й складати на печах одяг, дрова та інші горючі предмети;
не варто зберігати у приміщенні великий запас палива;
не можна залишати дверцята топки відкритими;
не можна доручати розпалювання печі та нагляд за нею дітям.
Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил безпеки!
В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ У ДСНС України в області

ШТОРМОВЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯ
Протягом доби 12 лютого по області та місту очікується хуртовина, пориви північно-західного вітру 15-20 м/с, на дорогах області та міста збережеться ожеледиця. (НМЯ 1) 1 рівень небезпечності, жовтий.
Інформацію довести до відома місцевих органів влади, голів ОТГ та служб цивільного захисту. Інформацію про ускладнення погодних умов, організувати через місцеві ЗМІ інформування населення про заходи безпеки та порядок дій під час ускладнення погодних умов.


Добровільна пожежна охорона
У ряді країн світу більшість пожеж ліквідовується силами громади до прибуття пожежно-рятувальних підрозділів. Тому за рішенням органу місцевого самоврядування чи наказом керівника суб’єкта господарювання було б доцільне створення добровільних пожежних команд, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 р. № 564 «Про Порядок функціонування добровільної пожежної охорони».
Добровільна пожежна команда – найбільш ефективне добровільне протипожежне формування яке здатне ліквідувати пожежу з допомогою первинних засобів пожежогасіння на початковому етапі її розвитку з мінімальними затратами. Якщо пожежу не ліквідувати на стадії нестійкої інтенсивності горіння то в подальшому ця інтенсивність зростає і наступає лавиноподібний процес, який супроводжується тяжкими наслідками та значними матеріальними збитками.
Основними завданнями пожежно-рятувальних підрозділів добровільної пожежної охорони є забезпечення пожежної безпеки, запобігання виникненню пожеж та нещасних випадків на них, гасіння пожеж, рятування людей, а також надання допомоги у ліквідації наслідків інших надзвичайних ситуацій.
Розрахунки вказують на те, що підрозділи Державної пожежної охорони за викликом зможуть прибути на об’єкт в міській місцевості тільки через 20 хвилин з моменту виникнення пожежі, в сільські місцевості час слідування до місця виклику інколи трохи довший. За таких умов пожежі часто набувають піку свого розвитку, завдаючи непоправимих збитків.
Для цього і слід створювати добровільні пожежні команди, щоб попередити виникненню пожежі чи будь-якої іншої нестандартної ситуації, а в разі її виникнення – швидкої ліквідації.
Рожнятівський райвідділ Управління ДСНС України в області надасть будь-яку допомогу при створенні підрозділів добровільної пожежної охорони.
За інформацією звертатись за адресою: смт. Рожнятів, вул. Шкільна, 26.
Сергій Михайлишин
провідний інспектор Рожнятівського РВ У ДСНС України в області


Чи потрібен вогнегасник у господарстві?
На сьогоднішній день найбільш розповсюдженими первинними засобами пожежогасіння, здатними загасити вогонь у початковій стадії її розвитку, є вогнегасники.
За даними Міжнародного технічного комітету по запобіганню та гасінню пожеж, у світі в середньому близько 20% загорянь ліквідовується первинними засобами пожежогасіння, а саме вогнегасниками. Однак в Україні це відсоток не перевищує 8. У чому ж причина? Насамперед вона криється у малозабезпеченості первинними засобами пожежогасіння об’єктів, підприємств, закладів, а особливо житлового фонду громадян, незнання населенням навиків їх застосування.
Для захисту квартир, житлових будинків і будинків індивідуальної забудови слід використовувати 5-ти літрові порошкові вогнегасники із розрахунку один на квартиру або будинок. Так звані літні кухні або кімнати для приготування їжі додатково оснащуються ще одним вогнегасником. Проте, знайти цей засіб пожежогасіння у помешканнях наших громадян майже не реально.
Відповідно ж до законодавства, Державний нагляд у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки не в праві перевіряти приватні оселі, тим паче притягувати власників до будь-якої відповідальності. Тому забезпечення власної безпеки лежить на самих господарях.
Якщо Ви все ж таки вирішили убезпечити своє життя і помешкання, то прислухайтесь до порад рятувальників. Необхідно звернути увагу на відповідність маркування вогнегасника, зміст технічного паспорту та інструкції по експлуатації, і головне – наявність сертифіката відповідності. У паспорті заводу-виробника повинно бути зазначене: загальні відомості про вогнегасник, його тип, технічні характеристики, вогнегасяча здатність, принцип дії, вказівки по безпеці використання, порядок гасіння пожежі і технічного обслуговування, гарантійні зобов’язання виробника. Крім того, у паспорті повинні бути зазначені адреси організацій, що здійснюють технічне обслуговування вогнегасників.
Під час експлуатації вогнегасника один раз на місяць проводиться зовнішній огляд, при цьому перевіряється цілісність запобіжника запірно-пускового обладнання та індикатору тиску (стосується закачних порошкових вогнегасників – стрілка індикатору повинна перебувати в зеленій зоні). При одержанні негативних результатів зовнішнього огляду, а також після закінчення гарантійного терміну експлуатації, вогнегасник необхідно направити в спеціалізований пункт проведення технічного обслуговування.
Тож чи потрібен вогнегасник у господарстві – над цим необхідно замислитись самим власникам житла, адже сотня гривень аж ніяк не дорожча за безпеку рідних і оточуючих людей.
Шановні мешканці Рожнятівщини! Дотримуйтесь правил безпеки! В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!
Сергій Михайлишин
провідний інспектор Рожнятівського РВ У ДСНС України в області

«Пожежі краще запобігти!»
З метою формування громадського світогляду і громадської позиції підростаючого покоління у забезпеченні пожежної та техногенної безпеки в державі, в рамках співпраці Державної служби України з надзвичайних ситуацій з Добровільним пожежним товариством України, для дітей різного віку буде проводитися Всеукраїнський конкурс дитячих малюнків та робіт декоративно-прикладної творчості на протипожежну та техногенну тематику.
Відповідно до умов проведення, учасниками Конкурсу можуть бути діти віком від 6 до 18 років.
Номінації конкурсу:
Художня творчість – відносяться малюнки виконані різними художніми засобами (фарбами, олівцями, фломастерами, крейдою та ін.).
Декоративно-прикладна творчість – відносяться композиції виконані за допомогою: аплікації, колажу, вишивки, в’язання, батику, бісероплетіння, випалювання, художньої різьби, чеканки, ліплення, вітражу, іграшок та ін.
Конкурс проводиться в три етапи:
1-й – районний, міський – від 1 лютого до 28 лютого 2021 року;
2-й – обласний – від 1 березня до 31 березня 2021 року;
3-й – Всеукраїнський (завершальний) – у м. Києві – від 1 квітня до 16 квітня. Підсумки конкурсу будуть підведені до 30 квітня 2021 року.
Роботи виконуються на теми (на вибір):
Запобігання пожежам від необережного поводження з вогнем.
Захист дітей від пожеж та інших надзвичайних ситуацій.
Робота, навчання та побут професійних пожежників – рятувальників, працівників ДПТ України, дружин юних пожежних.
Заняття пожежно-прикладним спортом.
Пожежі в побуті та на виробництві, лісові пожежі й на хлібних полях.
Правила поведінки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів.
Роботи оцінюватимуться за наступними критеріями: змістовність, оригінальність ідеї, художній рівень, кольорове вирішення, майстерність виконання, використані матеріали.
На завершальному етапі буде визначено трьох переможців у кожній віковій категорії в обох номінаціях. Кращі – отримають подарунки.
Творчого Вам натхнення! Чекаємо на Ваші роботи!
Рожнятівський РВ Управління ДСНС України в області

Вибухонебезпечні предмети
До вибухонебезпечних предметів відносяться різноманітні боєприпаси, знайти які можна практично скрізь: в лісі, в старому окопі, на свіжозораному полі, на власному городі і навіть на вулицях міст. Більшість із них залишились нам у спадок після минулих війн.
Шановні мешканці краю! При виявленні підозрілих предметів слід бути вкрай обережними! Зовнішній вигляд боєприпасів від тривалого перебування в ґрунті або у воді сильно змінюється: під впливом вологи вони деформуються, іржавіють, проте вони не втрачають здатності вибухати навіть від невеликого тертя, струсу чи легкого удару.
Тож, якщо ви натрапили на підозрілий предмет — не гайте часу! Одразу телефонуйте за номерами 101 або 102! Далі необхідно обгородити місце його знаходження та не допускати до нього інших людей, особливо дітей. Зупиніть будь-які роботи в районі небезпечної знахідки та організуйте її охорону. Не намагайтеся знешкодити боєприпас самостійно, не переміщайте його, відійдіть на безпечну відстань та чекайте прибуття фахівців.
Пам’ятайте: дотримання правил безпеки допоможе вам уникнути біди!
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ У ДСНС України в області

Як діяти при пожежі?
Найголовніше – не панікувати!
Необхідно негайно зателефонувати до служби порятунку за номером “101” – чітко назвати свої прізвище та адресу і повідомити, що горить.
Якнайшвидше вийти з палаючого будинку на вулицю.
Покидати приміщення, пригнувшись якнайнижче, адже дим направляється вгору.
По можливості змочити якусь тканину, прикрити нею ніс і рот.
Під час переходів через задимлені ділянки затримати дихання.
Варто 2-3 рази вдихнути дим і можна знепритомніти через отруєння продуктами горіння, що призведе до загибелі.
Щоб ці знання для Вас залишались лише теорією – завжди дотримуйтесь правил пожежної безпеки.
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ У ДСНС України в області

Будьте обережні з вогнем у побуті
Переважна більшість пожеж виникає у помешканнях громадян. Наші оселі становлять велику пожежну небезпеку. Значна кількість горючих матеріалів у вигляді меблів, килимів, книжок, одягу, іграшок, побутових приладів, які мають пластмасові корпуси та деталі, предметів побутової хімії, паперу формують значне горюче навантаження й створюють умови для швидкого поширення пожежі.
Основні причини пожеж у житлових будинках:
необережне поводження з вогнем;
порушення правил при влаштуванні та експлуатації опалення;
використання факелів та паяльних ламп для відігрівання замерзлих труб центрального опалення, водопостачання чи каналізації;
порушення правил при експлуатації електроустановок та електромереж.
Для запобігання пожеж необхідно:
утримувати в справному стані електромережу, електричні прилади, прилади опалення і дотримуватися заходів безпеки при їх експлуатації;
дотримуватися установленого протипожежного режиму, не захаращувати шляхи евакуації, утримувати в справному стані системи протипожежного захисту та первинні засоби пожежогасіння;
не будувати сараї, гаражі та інші споруди у протипожежних розривах.
Шановні мешканці Рожнятівщини! Дотримуйтесь правил безпеки!
В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ У ДСНС України в області

Аналіз стану з пожежами
Впродовж січня 2021 року на Рожнятівщині виникло 9 пожеж. Вогонь завдав збитків на суму близько 600 тис. грн. Внаслідок пожеж знищено та пошкоджено 7 будівель та споруд різного призначення. Пожежно-рятувальним підрозділам вдалось врятувати 7 будівель від знищення вогнем та матеріальних цінностей на суму приблизно 4 млн. грн.
Виникнення пожеж по населених пунктах: Перегінське – 3, Брошнів-Осада, Рожнятів, Нижній Струтин, Липовиця, Петранка, Вільхівка.
Розподіл пожеж по причинах виникнення: порушення правил експлуатації електроустановок та електромереж – 6 випадків, необережне поводження громадян з вогнем – 2 випадки та 1 випадок внаслідок порушення правил при влаштуванні та експлуатації опалення.
Шановні мешканці Рожнятівщини! Дотримуйтесь правил безпеки!
В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!
Петро Людкевич
начальник Рожнятівського РВ Управління ДСНС України в області

Стали свідком неправомірних дій співробітників оперативно-рятувальної служби? Телефонуйте до сектору з питань запобігання та виявлення корупції У ДСНС України в Івано-Франківській області.
Сектор з питань запобігання та виявлення корупції утворений в У ДСНС України в Івано-Франківській області відповідно до наказу Національного агентства з питань запобігання корупції від 17.03.2020 № 102/20, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21.04.2020 за № 361/34644 з метою запобігання проявам корупції в управлінні та його структурних підрозділах на місцях.
Сектор є структурним підрозділом У ДСНС України в Івано-Франківській області. Його керівник підзвітний начальнику Управління та підзвітний і підконтрольний Управлінню власної безпеки та протидії корупції апарату ДСНС України.
Сектор з питань запобігання та виявлення корупції Управління ДСНС України в Івано-Франківській області очолює Сем’янчин Роман Васильович.
Контактні телефони: (0342) 78-42-94 (внутрішній 117), моб. 097 79 33 951, електрона адреса spzvk@if.dsns.gov.ua поштова адреса м. Івано-Франківськ, вул. Дністровська, 30
Крім цього, про факти корупційних правопорушень з боку працівників відомства Ви можете повідомити по цілодобовому «телефону довіри» У ДСНС України в Івано-Франківській області 53-71- 41, а також скористатись поштовою скринькою «Скринька довіри» з питань запобігання та протидії корупції, яка функціонує в адміністративному приміщенні Управління за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Івана Франка, 6.
Звертаємо Вашу увагу на те, що про корупційні правопорушення та інші службові зловживання з боку посадових осіб ДСНС, Ви можете повідомити письмово за адресою: 01030, м. Київ, вул. О.Гончара, 55а, звернутися з електронним листом на адресу vukruvach@dsns.gov.ua, або за телефоном (044) 289-12-41 (цілодобово)*
Просимо залишати номер телефону, за яким представники Управління власної безпеки та протидії корупції ДСНС України зможуть з Вами зв’язатися (анонімність гарантуємо).
Рожнятівський РВ Управління ДСНС України в області


Правила безпеки поводження з електропобутовими приладами
Насичення квартир та будинків різноманітними електропобутовими приладами представляє значну небезпеку виникнення пожежі у разі навіть найменшого порушення встановлених правил пожежної безпеки. В той же час досвід показує, що населення часто порушує ці правила, не приділяючи їм належної уваги або просто тому, що не знає їх.
Аналіз таких пожеж свідчить, що вони відбуваються, в основному, з двох причин: у разі порушення правил пожежної безпеки під час користування електропобутовими приладами і прихованої несправності цих приладів. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку включити декілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводи можуть нагрітися, а ізоляція спалахнути. Проводи миттю нагріваються до такої температури, що металічні жили плавляться, спостерігається інтенсивне виділення іскор і великої кількості тепла. Якщо в місці короткого замикання виявляться горючі матеріали і конструкції, вони миттю займаються. Тому необхідно стежити за справністю ізоляції проводів, не допускати кріплення їх цвяхами, які можуть порушити ізоляцію.
Основні правила експлуатації електроприладів:
не допускайте використання для обігріву приміщень несертифікованих та саморобних електронагрівальних приладів;
в разі використання серійних нагрівальних пристроїв прослідкуйте за тим, щоб вони були встановлені відповідним чином, обмежте доступ до них дітей;
відстань від електричних опалювальних приладів до горючих матеріалів і конструкцій має становити не менше 0,25 м;
не залишайте без нагляду, у разі виходу з приміщень, увімкненими в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, праски тощо;
намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно кілька побутових електроприладів великої потужності;
не допускайте застосування саморобних некаліброваних плавких вставок в запобіжниках електричного струму.
Якщо не забувати ці прості правила, то можна уникнути багатьох неприємностей.
Пам’ятайте, несправності в електромережі й електричних приладах може усунути лише спеціаліст-електрик!
Шановні мешканці Рожнятівщини! Дотримуйтесь правил безпеки! В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!
Сергій Михайлишин
провідний інспектор Рожнятівського РВ У ДСНС України в області

Обережно: бурульки!
Нестійкі погодні умови – відлига вдень і заморозки вночі сприяють активному утворенню бурульок на покрівлях споруд (особливо старих будинків з похилим дахом), що виступають на архітектурних частинах будинків та великих деревах.
Падіння снігу або льоду з даху може призвести не тільки до сильного удару або струсу мозку, але і до смерті. Вгадати той самий момент, коли бурулька вирішить, що висіти їй набридло, абсолютно неможливо.
Щоб не стати жертвою крижаних бурульок, які можуть впасти на пішохода з настанням потепління необхідно:
комунальним службам встановлювати попереджувальні знаки і огорожі небезпечних місць можливого падіння бурульок;
по можливості своєчасно збивати бурульки, які несуть небезпеку пішоходам та автотранспорту, що паркується біля будинків;
проходячи повз будинки або біля високих дерев, необхідно переконатися у відсутності загрози падіння льодових наростів;
не ходити під дахом будівель, а також під балконами, де навислі бурульки;
не заходити за межі встановлених огорож, а в місцях їх відсутності самому звернути увагу на наявність небезпечних утворень з криги і снігу на дахах будинків.
Пам’ятайте, що дотримання цих основних заходів безпеки та порад дозволить вам уникнути трагедії!
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ У ДСНС України в області

Правила поведінки під час ожеледиці
На жаль, погода підносить нам дуже неприємні сюрпризи: сніг тане, замерзає, й дороги перетворюються на суцільну ковзанку. Травмуватися в таких умовах дуже легко. Але подібних неприємностей можна уникнути, якщо навчитися правильно ходити й падати в ожеледицю.
Ось кілька простих правил поведінки на вулиці в ожеледицю:
Ходи правильно: кроки мають бути дрібними і частими, коліна при цьому повинні бути трохи зігнутими.
Під час ожеледиці руки не можна тримати в кишенях. При ходьбі ними треба розмахувати, утримуючи рівновагу.
Відмовся від каблуків! Взуття має бути зручним на нековзній рифленій підошві. Пам’ятай, що шпильки в ожеледицю можуть стати причиною серйозної травми голови.
Носи шапку й капюшон. Вони можуть пом’якшити падіння, якщо ти падатимеш на потилицю.
Падай на бік, на передпліччя, амортизуючи таким чином удар. Не виставляй назад лікті й не підставляй долоню витягнутої руки. Такі падіння небезпечні переломами.
Якщо ти посковзнувся, намагайся згрупуватися, підтягнувши коліна до грудей, і падай на бік.
Нестійкі погодні умови – відлига вдень і заморозки вночі сприяють активному утворенню бурульок на покрівлях споруд (особливо старих будинків з похилим дахом), що виступають на архітектурних частинах будинків та великих деревах. Пересуваючись по вулиці у період танення льоду, слід бути особливо уважним, проходячи повз будинки чи біля високих дерев, спершу необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів. По можливості необхідно триматись на безпечній відстані від будинків та інших споруд, вибираючи найбільш безпечний маршрут руху. Ні в якому разі не заходити за спеціальні огорожі поблизу будинків чи дерев.
Шановні мешканці Рожнятівщини! Дотримуйтесь правил безпеки! В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!
Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ У ДСНС України в області