РОЖНЯТІВСЬКИЙ ВІДДІЛ КАЛУСЬКОГО РАЙОННОГО ВІДДІЛУ ДУ “ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ”

РАЙОННОГО ВІДДІЛУ ДУ « ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»

Як захистити дитину від сезонних вірусних захворювань.

Кожна мама мріє про те, щоб її дитина хворіла якомога рідше. Саме тому, цілком природно, що у неї виникає питання щодо того, як захистити малюка від вірусів, особливо в осінньо-зимовий період, коли спостерігається пік захворюваності вірусними хворобами серед дорослих і дітей.

Найголовнішим способом захисту дитини від вірусів, який до того ж, є повністю безпечним і корисним, вважається дотримання правил особистої гігієни.

Навчіть малюка часто мити руки з милом, особливо після туалету, після приходу з вулиці і перед прийомом їжі.

Така рекомендація не тільки допоможе забезпечити профілактику вірусних, але також і кишкових захворювань.

Для того, щоб звести ризик зустрічі дитини з вірусом до мінімуму, необхідно в період спалаху вірусних захворювань не відвідувати місця скупчення людей.

Для того, щоб малюк не зміг підхопити вірус, його імунітет повинен повноцінно виконувати свої функції.

З метою зміцнення імунітету малюка, необхідно забезпечити йому тривалі прогулянки на свіжому повітрі, заняття спортом, повноцінний сон і раціональне харчування. 

Щодо повноцінного харчування, то воно повинне за своїм складом відповідати віку дитини, містити необхідні мікроелементи і вітаміни. У раціон харчування дітей слід включати обов’язково кисломолочні продукти, які сприяють нормалізації мікрофлори кишківника, адже дисбактеріоз є чинником, що порушує нормальну роботу імунної системи.

Відомо, що віруси протягом багатьох годин і навіть діб, зберігають свою інфікуючу здатність в умовах теплого, сухого, нерухомого повітря. Тільки при регулярному провітрюванні і зволоженні повітря в приміщенні ризик інфікування значно знижується. Тому слід проводити провітрювання дитячої кімнати по 15 хвилин до 5 разів на добу, і наскрізне провітрювання один раз в день.

Не менш ефективним способом профілактики вірусних інфекцій є застосування сольових розчинів у вигляді промивання носа. Вони зменшують концентрацію вірусів в носоглотці і носових ходах. Для цього необхідно регулярно закапувати їх в ніс і полоскати сольовим розчином горло. Особливо важливо це проводити при реальній загрозі зараження.

Підвищити стійкість дитячого організму до інфекцій, можна за допомогою загартовування. Одна, ефективним цей спосіб буде за умови дотримання низки правил:

проводити регулярно в будь-який час року;

час загартовування слід поступово збільшувати;

проводити з урахуванням індивідуальних і вікових особливостей дитини; тривалість процедури не повинна бути більше за 20 хвилин;

процедури повинні викликати у дітей позитивні емоції.

Для профілактики вірусних інфекцій потрібно вживати багато вітамінів. У зимово-весняний період нестача вітамінів в продуктах харчування доповнюється прийомом вітамінних комплексів.

Пам’ятайте про те, що джерелом ГРВІ є хвора людина, всі хворі на ГРВІ мають хворіти вдома!

Помічник лікаря епідеміолога Ткачук Л. В.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *