Патронату системі захисту прав дітей

ЩО ТАКЕ ПАТРОНАТ?

Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитини, батьками складних життєвих обставин (насильство, бездоглядність, загроза життю і здоров’ю), проблеми з житлом, хвороба батьків або їх ув’язнення тощо. Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

ХТО МОЖЕ БУТИ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ?

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Патронатний вихователь повинен бути офіційно безробітнім, у нього має бути помічник (член сім’ї, що проживає разом). І вихователь, і помічник проходять обов’язкове навчання.

ХТО ПОТРЕБУЄ ПОСЛУГИ ПАТРОНАТУ?

Послуга патронату орієнтована на дітей, які потрапили в складні життєві обставини та, за різних причин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї (родині) або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

Зокрема це можуть бути:

  • новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, інших закладах охорони здоров’я або яких відмовилися забрати батьки;
  • підкинуті, знайдені діти;
  • безпритульні діти;
  • діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров’ю;
  • діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
  • діти, батьки або особи, які їх замінюють, померли, безвісно відсутні;
  • інші діти, які за певних обставин не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, які їх замінюють, не можуть піклуватися про них.

   У сім’ю патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами або, які до влаштування під патронат проживали в одній родині.

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не повинен перевищувати 3-х місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути продовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

ФІНАНСУВАННЯ ПОСЛУГИ ПАТРОНАТУ

За надані послуги з догляду та виховання дитини патронатному вихователю виплачується заробітна плата в розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, у разі коли в сім’ю патронатного вихователя влаштовується дитина до 1 року, дитина з інвалідністю, де одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10% за кожну влаштовану дитину. Крім того, виплачується соціальна допомога на дитину в розмірі двох з половиною прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць. Така допомога виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину і використовується для забезпечення повноцінного харчування, виховання та розвитку дитини відповідно до її потреб.

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, ЯКІ НЕОБХІДНО ПОДАТИ, ЩОЮ СТАТИ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ

1) заява;
 2) копія паспорта громадянина України;
 3) копія трудової книжки (за наявності);
 4) довідка про стан здоров’я кандидата в патронатні вихователі та осіб, які проживають разом із ним, складені за затвердженою формою;
 5) довідка про відсутність судимості, у тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку й проживають разом із кандидатом в патронатні вихователі;
 6) копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

7) письмова згода на влаштування дитини в сім’ю кандидата в патронатні вихователі всіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, у тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

        
 Якщо Ви небайдужі та маєте бажання створити патронатну родину звертайтеся за більш детальною інформацією до служби у справах дітей Перегінської селищної ради.

Адреса: смт. Перегінське, вул. Січових Стрільців, 11, 3 поверх.

e-mail: perehinsk_ssd@ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *