Патронатна сім’я – новітня форма сімейного виховання в Україні

Дитинство – це надзвичайно важливий період у житті кожної людини, адже саме в дитинстві формується світогляд та закладаються загальнолюдські цінності. Те, яким було дитинство у людини, безпосередньо впливає на її майбутнє.
Однак, жорстокі реалії життя з різних причин позбавили багатьох дітей домашнього затишку та належного батьківського піклування. Іноді виникають обставини, внаслідок яких діти не можуть проживати із своїми батьками.
Для того, щоб захистити інтереси дитини, створити сприятливі умови для її фізичного, інтелектуального та духовного розвитку, держава запровадила нову форму тимчасового влаштування – сімейний патронат.
Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сімʼї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Патронатний вихователь — це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Патронатний вихователь повинен бути офіційно безробітнім, у нього повинен бути помічник (член сім’ї, що проживає разом). І вихователь, і помічник проходять обов’язкове навчання.

Особа, яка виявила бажання стати патронатним вихователем повинна подати наступні документи:

1) заява;
2) копія паспорта громадянина України;
3) копія трудової книжки (за наявності);
4) довідка про стан здоров’я кандидата в патронатні вихователі та осіб, які проживають разом із ним, складені за затвердженою формою;
5) довідка про відсутність судимості, у тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку й проживають разом із кандидатом в патронатні вихователі;
6) копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

7) письмова згода на влаштування дитини в сім’ю кандидата в патронатні вихователі всіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, у тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

   У сім’ю патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або які до влаштування під патронат проживали в одній родині.

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не повинен перевищувати 3-х місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути продовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.
         За надані послуги з догляду та виховання дитини патронатному вихователю виплачується заробітна плата в розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (на сьогодні – 11895 грн.), у разі коли в сім’ю патронатного вихователя влаштовується дитина до 1 року, дитина з інвалідністю, де одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10% за кожну влаштовану дитину. Крім того, виплачується соціальна допомога на дитину в розмірі двох з половиною прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць (на сьогодні – для дітей до 6 років 5032 грн., від 6 до 18 – 6275 грн.). Така допомога виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину і використовується для забезпечення повноцінного харчування, виховання та розвитку дитини відповідно до її потреб.


 Якщо Ви небайдужі та маєте бажання створити патронатну родину звертайтеся за більш детальною інформацією до служби у справах дітей Перегінської селищної ради.

Адреса: смт. Перегінське, вул. Січових Стрільців, 11, 3 поверх.

e-mail: perehinsk_ssd@ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *