Перетин кордону України дітьми та постановка їх на тимчасовий консульський облік

Деякі категорії дітей, які через війну виїхали з України, обов’язково повинні перебувати на тимчасовому консульському обліку. Консульський облік ведеться закордонними дипломатичними установами України відповідно до розподiлу консульських округів.

Дорослий, який супроводжує дитину за кордоном, зобов’язаний звернутися до закордонної дипломатичної установи з клопотанням про взяття дитини на консульський облік.

  На сьогоднішній день важливо знати, де знаходяться діти, які вимушено залишили територію своєї держави  внаслідок воєнних дій російської федерації. Тільки в такий спосіб можна скоординувати надання допомоги дітям та дорослим, із якими вони перебувають за кордоном.

Обов’язковому взяттю на тимчасовий консульський облік підлягають:

  • діти, які до виїзду за кордон цілодобово проживали в будь-якому закладі для дітей (незалежно від того, чи мають вони статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування);
  • діти, влаштовані до сімей патронатних вихователів;
  • діти, влаштовані під опіку, піклування, в прийомні сім’ї або дитячі будинки сімейного типу;
  •  діти, які виїхали за межі України в супроводі одного з батьків (без наявності згоди другого з батьків) або у супроводі баби, діда, сестри, брата, мачухи, вітчима чи інших людей, яких уповноважив лише один із батьків дитини.

Діти віком до 16 років приймаються на тимчасовий облік безкоштовно!

Законодавством передбачено, що людина у супроводі якої дитина залишила Україну, повинна звернутися до консульства протягом одного робочого дня після прибуття до остаточного пункту призначення. Рекомендується відразу після прибуття до мiсця перебування за кордоном повідомити вiдповiдне посольство чи консульство. Потім за першої можливості треба подати документи, необхідні для взяття дитини на тимчасовий консульський облік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *