Служба у справах дітей інформує

Порушення прав людини в сучасному світі є актуальним злочином, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». До сучасних форм рабства відносяться сексуальна  і трудова експлуатація,  примусове жебрацтво, втягнення в злочинну діяльність. Зазвичай торгівля людьми супроводжується психологічним, фізичним чи сексуальним насильством.

Ризик потрапити в ситуацію торгівлі людьми всередині країни, так і за її межами під час воєнного стану в Україні, став ще більшим, адже дана злочинна діяльність активізувалася  у зв’язку з масовим переселенням українців із зони бойових дій в інші регіони країни або закордон, де внутрішньо переміщені  особи шукають «нову роботу» та створюють «нове життя».

Варто зазначити, що жертвою торгівлі людьми може стати будь-яка особа, незалежно від віку, статі чи національності.  Найбільш вразливими категоріями є – жінки,жінки з дітьми, люди з інвалідністю,люди, які потребують постійного стороннього догляду.

Допомога в Україні за телефонним номером :

  • 1547 цілодобово та безкоштовно діє гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;
  • 0-800-500-202 – гаряча лінія Національної поліції України;
  • 527  – національна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів;

Якщо Ви потрапили у скрутну ситуацію за кордоном, можете звернутися до:

  1. посольств/консульських установ України за кордоном;
  2. державних, міжнародних та громадських організацій, що надають допомогу мігрантам та біженцям, які опинилися у скрутному становищі, і зокрема постраждалим від торгівлі людьми;
  3. місцевих правоохороних органів;
  4. організацій української діаспори.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *