Виїзний семінар «Легалізація трудових відносин, детінізація заробітної плати та відповідальність за недотримання вимог законодавства про працю»

Працівниками Рожнятівського управління Калуської філії Івано-Франківського обласного центру зайнятості 15 грудня 2023 року проведено виїзний семінар з роботодавцями Перегінської селищної ради на тему: «Легалізація трудових відносин, детінізація заробітної плати та відповідальність за недотримання вимог законодавства про працю».

Начальник відділу взаємодії з роботодавцями Галина Найко проінформувала про послуги служби зайнятості, ознайомила з можливостями отримати  ваучер на навчання з метою опанування нових навичок та професій. Розповіла про стимулювання діяльності роботодавців у вигляді компенсації єдиного соціального внеску або частини заробітної плати в разі працевлаштування безробітних окремих категорій з громадян, внутрішньо переміщених осіб. Звернула увагу, що з 1 лютого 2023 року у рамках реалізації урядового проекту «є Робота» продовжується програма надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу. Наголосила, що в разі працевлаштування осіб з інвалідністю I та II групи можливе надання роботодавцю  компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць для цих осіб.

Ознайомила  присутніх з базовим  курсом самодопомоги первинної підтримки у кризових ситуаціях та Всеукраїнською програмою ментального здоров’я «Ти як?». Проінформувала роботодавців щодо подолання гендерного розриву.

Надія Маланій,  заступник начальника відділу взаємодії з роботодавцями, зазначила,  що тема прихованої зайнятості населення та легалізації заробітної плати є завжди актуальна. Виплата заробітної плати в так званих «конвертах» знижує темп розвитку економіки в загальнодержавних масштабах та перешкоджає проведенню соціальних реформ, а також негативно впливає на благополуччя кожного громадянина. Наголосила на необхідності належного оформлення трудових відносин, своєчасності та повноти виплати заробітної плати.

Під час зустрічі присутні обмінялись думками і підсумували, що на сьогодні, в умовах війни,  підтримка держави у вигляді сплачених податків та єдиного соціального внеску є життєво необхідною, адже вони спрямовуються також і на підтримку та забезпечення Збройних сил України, вирішення соціальних потреб громадян, реалізацію програм соціально-економічного розвитку країни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *