20 листопада – День спільних дій в інтересах дітей

Кожна дитина має право на:

  • життя, ім’я, громадянство;
  • освіту та повагу гідності;
  • сім’ю та любляче, турботливе ставлення з боку рідних;
  • ще десятки важливих, базових прав і навіть право на гру.

Все це вказано у Конвенції про права дитини – міжнародному документі, який був прийнятий 20 листопада 1989 року та вперше в історії людства визначив повний спектр прав дитини та правові стандарти в сфері захисту прав дитини. У Конвенції викладено, які дії та як саме повинна здійснювати держава для забезпечення дотримання прав юних громадян. Конвенція базується на чотирьох основних принципах: першочерговість інтересів дитини, забезпечення повноцінного життя та розвитку, залучення до громадського життя, відсутність дискримінації.

Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини в 1991 році, чим поклала на себе зобов’язання щодо захисту прав дітей і визнала свою відповідальність перед світовим співтовариством щодо забезпечення на своїй території всіх положень цього документа.

Відповідно до цього міжнародного документа, у Перегінській громаді реалізується ряд заходів, що мають на меті покращення становища дитячого населення, зокрема, забезпечення права кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, на сімейне виховання, а також зменшення числа дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Одним із способів забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток є забезпечення роботи комісії з питань захисту прав дитини. У 2023 році проведено 11 засідань комісії на яких розглянуто 13 питань, спрямованих на захист прав дітей Перегінської громади.

З метою профілактики дитячої безпритульності і бездоглядності, виявлення дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах з початку року службою у справах дітей здійснено 22 профілактичні виїзди, в ході яких відвідано 22 сім’ї, в яких виховується 39 дітей. В деякі сім’ї виїзди здійснювалися неодноразово.

З батьками проводяться профілактичні бесіди щодо необхідності покращення санітарно-побутових умов проживання дітей, недопустимості зловживання алкогольними напоями, відповідального ставлення до виконання батьківських обов’язків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *