Волонтерська діяльність під час війни

Про волонтерський рух в Україні сьогодні із захопленням говорять у багатьох країнах світу, називаючи це явище унікальним.

Нині головна проблема всіх українців — війна.  У волонтерстві кожен може обрати добру справу, яка буде до душі саме йому. Війна триває по лінії фронту, проте її наслідки значно ширші і серед цих наслідків точно можна знайти питання, де волонтер принесе найбільше користі. 

Хтось евакуює дітей у безпечні місця, не маючи сил читати сумні згадки про найменших українців. Інший, переглядаючи новини про залишених тварин, заповнює анкету й починає опікуватися чотирилапими мешканцями притулків. Дехто готовий їздити усією Україною та волонтерити як водій. У той час як інший не може покинути місто і йде волонтерити локально. А хтось бореться онлайн: підтримує інформаційні війська чи надає консультації безкоштовно.

Врешті ніколи не пізно «взяти ініціативу в свої руки» і просто написати обраним організаціям про бажання долучитися, зазначивши, як саме ти готовий допомагати/чим саме ти можеш бути корисним. Адже варто пам’ятати, що маленької допомоги чи донатів на сьогодні просто не існує.

Корисні поради для початківців-волонтерів:

  1. Робіть те, на чому ви знаєтесь. Наприклад, якщо ви вмієте готувати, — годуйте цивільних або українських військових. Добре ладнаєте з дітьми — влаштуйте заняття дітей, чиї родини покинули домівки.
  2. Сконцентруйтесь на одному напрямку. Не беріть надміру завдань, бо це призведе до вигоряння. Пам’ятайте, що неможливо самотужки врятувати весь світ.
  3. Спершу допомагайте тим, хто близько. Коли не знаєте, де шукати волонтерські завдання, запропонуйте допомогу сусідам, напишіть у чат будинку чи шкільний. Це буде простіше й ефективніше.

Об’єднавшись, ми зможемо допомогти нашому народу, містам та Україні відродитись жити заново. Разом до Перемоги!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *