Будьте пильні, не вживайте гриби в сирому вигляді!

З початком літнього періоду в лісах, парках, скверах починають з’являтися перші гриби. Поряд з тим, реєструються випадки отруєнь грибами. Так нещодавно на Прикарпатті зареєстровано новий випадок, який виник в результаті споживання сирого гриба невідомого походження.

Тож Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендує:

● щоб не виникло отруєння краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;

● не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів;

●  вирушивши до лісу пам’ятайте основні правила:

– Збирати можна лише цілі гриби, щоб було добре видно морфологічні ознаки. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.

–  Збирати лише добре знайомі вам гриби.

–  Не збирати гриби поблизу автомобільних трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

–  Не куштувати сирі гриби.

–  Перед приготування ще раз оглянути всі гриби,  сумнівні треба викинути.

–  Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

– Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

–  Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

–  Не варто споживати грибні страви дітям віком до 6 років, особам похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують, а також людям з захворюваннями органів травлення.

–  За появи перших симптомів отруєння, таких як різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій негайно – зверніться  за медичною допомогою.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *