Харчовий ботулізм – це харчове отруєння, яке виникає внаслідок вживання в їжу небезпечних харчових продуктів та без своєчасного специфічного лікування може призвести до смерті.
В минулому році від харчового ботулізму потерпіло п’ять мешканців Прикарпаття. Всі випадки були пов’язані з вживанням м’ясних консервів домашнього виготовлення.
В 2024 році в області випадки харчового ботулізму не реєструвалися, проте в інших областях кількість таких випадків зросла.
Потрібно пам’ятати, що симптоми ботулізму розвиваються не так різко як при інших харчових отруєннях, зазвичай перші прояви захворювання з’являються на 2-3 день після вживання забрудненого харчового продукту. Основні прояви захворювання: слабкість, головокружіння, сухість в роті, закрепи. Пізніше з’являється розлади центральної та вегетативної нервової системи які проявляються порушенням зору та ковтання, розладами мови, в важких випадках – зупинкою дихання.
Щоб захистити себе та своїх рідних від ботулізму потрібно:
– не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках та в мережі інтернет, яка була виготовлена невідомими операторами ринку чи в домашніх умовах;
– купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
– при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.
– для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування харчові продукти;
– сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;
– швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
– суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
– домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
– не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію зі здутих (бомбажних) банок;
– рекомендуємо вживати консерви лише промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.