За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 10 жовтня 2023 року становить 0,11 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
– овочі (середній вміст Cs – 25,44-31,89 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
– фрукти (середній вміст Cs – 41,82-53,79 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
– свіжі гриби (середній вміст Cs – 109,23-162,43 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));
– сухі гриба (середній вміст Cs – 344,39-462,33 Бк/кг (при нормі 2500 Бк/кг))
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
– вода центрального водопроводу (середній вміст Cs – 0,91 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг), St – 0,30 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг));
– яєчний порошок (середній вміст Cs – 8,12 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), Sr – 4,58 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
– м’ясо яловичини (середній вміст Cs – 3,98 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,83 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
– м’ясо свинини (середній вміст Cs – 2,30-3,31 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 1,81-3,85 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
– м′ясо індика та субпродукти (середній вміст Cs – 2,50-3,77 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,09-4,85 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
– м′ясо куряче та субпродукти (середній вміст Cs – 2,34-3,66 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,78-4,48 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
– хлібобулочні вироби (середній вміст Cs – 3,86-4,84 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг), Sr – 1,18-1,23 Бк/кг (при нормі 5 Бк/кг));
– плоди чорниці (дикоросла) (середній вміст Cs – 16,53-18,43 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг), Sr – 1,84-2,94 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг));
– фрукти (яблука, груші) (середній вміст Cs – 2,29-3,58 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), Sr – 2,34-2,81 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
– озима пшениця (середній вміст Cs – 2,33-4,51 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr –2,02-4,35 Бк/кг (при нормі 250 Бк/кг));
– овочі (морква, картопля) (середній вміст Cs – 2,33-3,21 Бк/кг (при нормі 40-60 Бк/кг), Sr – 2,79-3,34 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
– соняшник (середній вміст Cs – 2,60-6,27 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 1,87-3,99 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
– соя (середній вміст Cs – 2,41-4,94 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 2,15-4,11 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг));
– ячмінь (середній вміст Cs – 3,33-4,73 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 2,38-2,82 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг))
– насіння ріпаку (середній вміст Cs – 2,6 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 4,27 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
– корм для декоративних тварин (середній вміст Cs – 3,37-3,99 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 4,75-4,90 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).