Прийнято новий закон «Про службу в органах місцевого самоврядування»

02 травня 2023 року Верховна Рада України прийняла новий Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (реєстраційний номер 6504 від 05.01.2022 року). 263 парламентарії проголосували “за” визначальний для місцевих громад Закон. Цей крок наближає нас до європейської системи самоврядування.  

Метою Закону є встановлення нових правових та організаційних засад служби в органах місцевого самоврядування як професійної та політично неупередженої діяльності, удосконалення механізму реалізації громадянами України права рівного доступу до служби в органах місцевого самоврядування, уточнення класифікації посад в органах місцевого самоврядування, що дозволить покращити умови оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування, а також приведення у відповідність до вимог бюджетного законодавства та нової системи адміністративно-територіального устрою.

Документ передбачає зміни, зокрема, щодо розмежування статусу службовців та виборних посадових осіб місцевого самоврядування.

Окрім того, законом закріплюється принцип політичної неупередженості службовців та збереження їх конституційного права на обрання.

Також передбачено упорядкування проведення відкритих конкурсів на посади, серед іншого – опублікування оголошення про конкурс та результатів його проведення через Єдиний портал вакансій публічної служби.

Планується оновити порядок формування конкурсної комісії, впровадити щорічне оцінювання результатів роботи службовців та їх професійний розвиток.

Крім цього, буде запроваджено механізми кар’єрного просування службовців і кадровий резерв, встановлюються межі посадових окладів, а також дисциплінарна та матеріальна відповідальність службовців за свою діяльність.

Очікується, що реалізація закону матиме позитивний вплив на посадових осіб місцевого самоврядування, кандидатів на зайняття відповідних посад службовців місцевого самоврядування та працівників патронатної служби, оскільки визначить їх статус, удосконалить конкурсні процедури та процедури проходження служби, зміцнить стабільність служби в органах місцевого самоврядування, а також надасть керівникам служби дієві інструменти прийняття ефективних управлінських рішень.

Закон набирає чинності через 6 місяців з дня опублікування, але не раніше ніж через 6 місяців з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *