У межах інформаційно-комунікаційного порталу «Діти війни» запрацював новий простір – Консультаційний центр Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Відкриття відбулося сьогодні в Офісі Омбудсмана за участі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, радниці-уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарʼї Герасимчук та керівниці Ініціативи із захисту прав дитини та розвитку соціальних послуг проєкту Уряду Канади «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) Катерини Новохатньої.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ, Україна стикнулася з новими викликами, які вимагають додаткових заходів задля захисту маленьких українців.

«З 2014 року через російську агресію проти нашої держави ми маємо сотні загиблих дітей, тисячі поранених та незаконно депортованих на територію РФ. Кожна дитина – окрема історія. Ми вирішили створити простір, куди повинні й можуть звертатись родичі. Неформальний простір, де є спілкування з фаховими представниками центру. У питанні дітей, ми хочемо показати, що ставимося по-рідному, без «чиновництва», — сказав під час відкриття Центру Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, це перший, пілотний центр. Невдовзі такі консультаційні простори планується відкрити у кожному обласному центрі України.

У свою чергу, радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук нагадала, що за дорученням Глави держави було створено єдиний інформаційний портал «Діти війни» як інструмент пошуку дітей, їх порятунку та визволення з місць примусового переміщення чи депортації. Інформація, розміщена там – це наочне свідчення геноциду українських дітей та злочинів проти людяності, які армія Росії щодня здійснює проти українського народу.

Відтепер Консультаційний центр надаватиме підтримку громадянам України у режимі онлайн та офлайн щодо роз’яснення можливих шляхів повернення дитини або сімей з дітьми на підконтрольну Уряду України територію; отримання свідоцтва про народження дитини в умовах воєнного стану або його легалізація, якщо документ отримано на непідконтрольній території; встановлення контакту з дитиною, яку вивезено одним із батьків за кордон; заповнення форми розшуку дитини або заявки на отримання допомоги дітям, які зазнали травмувань внаслідок війни та інших питань, пов’язаних з порушеннями прав людини.

Консультаційний центр діє за підтримки проєкту Уряду Канади «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

«Розуміючи складність і чутливість тих питань, з якими звертатимуться громадяни, розроблено спеціальні протоколи дій консультантів, які допоможуть максимально оперативно та ефективно надавати допомогу тим, хто її потребує», – повідомила керівниця Ініціативи із захисту прав дитини та розвитку соціальних послуг цього проєкту Катерина Новохатня.

Представниця Уповноваженого з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина провела для ЗМІ презентацію приміщення Консультаційного центру. Вона зазначила, що Центр розділено на два простори. Перший – це зона, де заявнику будуть надані професійні консультації, роз’яснення та у разі необхідності прийнято його звернення. Другий – дитячий,у разі якщо заявник прийде разом із дитиною, то під час отримання необхідної консультації його дитина може цікаво та з користю провести там час.

До Консультаційного центру Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини для отримання консультації з питань порушень прав дітей внаслідок неправомірних дій РФ на території України, Ви можете звернутися особисто за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 21/8 (найближчі станції – метро «Кловська», «Арсенальна») або за номерами телефону: 0800-50-17-20 (безкоштовно в межах України), 044-253-75-89 (для дзвінків з-за кордону).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *