Щодо розміщення базових станцій стільникового зв’язку

Масове використання мобільних телефонів для доступу до мережі Інтернет сприяє збільшенню кількості базових станцій стільникового радіотелефонного зв’язку, що, в свою чергу, викликає занепокоєння громадян стосовно можливого негативного впливу на їх здоров’я випромінювання антен таких станцій.

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу: до джерел електромагнітного випромінювання в населених пунктах належать радіо-, телевізійні та радіолокаційні станції різного призначення, а також мережі ліній електропередачі.

Слід зазначити, що приймально-передавальні антени базових станцій мобільного зв’язку, на відміну від радіо та телевізійних, мають спрямовану діаграму випромінювання. Це означає, що максимум енергії, яка випромінюється більшістю антен, розповсюджується в обмеженому в просторі напрямку (як в вертикальній, так і в горизонтальній площині). Таким чином, збільшення висоти розташування антени над поверхнею землі, призводить до зменшення рівня її випромінювання.

Санітарно-захисною зоною вважається територія, де на висоті до 2 м від поверхні землі перевищуються гранично допустимі рівні електромагнітного випромінювання.

Зоною обмеження забудови вважається територія, де на висоті понад 2 м від поверхні землі перевищуються  гранично допустимі рівні.

Межі зон при їх встановленні уточнюються на підставі інструментальних вимірів (пп. 1.4.5., 1.4.8. і 1.8.9. Правил). Якщо рівень електромагнітного випромінювання не перевищує гранично допустимих рівнів, то розміщення і експлуатація радіотехнічних об’єктів допускається на дахах та у приміщеннях житлових, громадських та інших будівель.

Відповідальність за дотримання Правил покладена на міністерства, відомства, установи, організації, підприємства, кооперативи та інші юридичні особи і фізичних осіб, які експлуатують, реконструюють або проектують РТО, чи окремі передавальні пристрої, що випромінюють електромагнітну енергію.             

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області здійснює державний санітарний нагляд за дотриманням вимог Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України  від 01.08.1996 № 239 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я № 266 від 13.03.2017.

Разом з тим контроль за радіотехнічними об’єктами в т.ч. базовими станціями стільникового зв’язку, що будуються, реконструюються, територіальними органами Держпродспоживслужби не здійснюється у відповідності до вимог ст. 15 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

З питань державного  контролю  за дотриманням законодавства,  стандартів, нормативів, норм, порядків і правил під час здійснення будівництва або реконструкції зазначених об’єктів необхідно звертатись до органів місцевого самоврядування та Державної інспекції архітектури та містобудування України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *