До уваги суб’єктів  господарювання, що здійснюють реалізацію палива

Головне управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини інформує, що  Кабміном призупинено встановлення граничних рівнів торгової надбавки до середньої ціни бензинів та дизельного пального. При цьому суб’єкти господарювання, як і раніше, зобов’язані завчасно декларувати ціни у разі їх підвищення.

Державне регулювання цін на АЗС було запроваджено Урядом на період дії карантину щодо COVID-19, при цьому встановлено граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни реалізації палива. Середні ціни тричі на місяць оприлюднювало Міністерство економіки.

19 травня Уряд своєю Постановою 594 від 17.05.2022 р., призупинив дію пункту 41-4 «карантинної» постанови, якою встановлювалися граничні рівні торгової надбавки на пальне.

Крім того, Постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» затверджено Перелік товарів, що мають істотну соціальну значущість, і товарів протиепідемічного призначення, та  Порядок декларування зміни роздрібних цін на ці товари.

Відповідно до затвердженого Переліку до товарів, що мають істотну соціальну значущість віднесено бензин марки А-92, бензин марки А-95  та дизельне пальне.

П.3 Порядку  передбачено, що  декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється суб’єктом господарювання щодо об’єкта (закладу) роздрібної торгівлі у разі збільшення роздрібної ціни на товар, що реалізується таким об’єктом (закладом), порівняно з роздрібною ціною на дату набрання чинності постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 341 або з попередньо задекларованою роздрібною ціною (крім випадків збільшення ціни внаслідок закінчення строку дії знижки або зменшення ціни):

– на 15 відсотків і більше – за 30 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування;

– на 10 відсотків і більше, але менше ніж 15 відсотків, – за 14 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування;

– на 5 відсотків і більше, але менше ніж 10 відсотків, – за три дні до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється в електронному вигляді шляхом подання відомостей, передбачених пунктом 5  Порядку, до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Внесення відомостей до Реєстру роздрібних цін на товари здійснюється безоплатно.

Держпродспоживслужба розміщує Реєстр роздрібних цін на товари на своєму офіційному веб-сайті, забезпечує вільний, цілодобовий і безоплатний доступ до його відомостей з використанням Інтернету.

Детальну інструкцію декларування можна переглянути за посиланням https://dpss.gov.ua/kontrol-u-sferi-cinoutvorennya/deklaruvannya-rozdribnih-cin/instrukciya-deklaruvannya-rozdribnih-cin.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *