Про санітарно-гігієнічні вимоги до питної води

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах райдержадміністрацій, територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

Оновлено вимоги до санітарно-хімічних показників питної води, яка централізовано подається населенню

У квітні цього року набрали чинності положення наказу МОЗ України від 18.02.2022 р. № 341 «Про затвердження Змін до додатку 2 до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», зокрема в частині нормативів для питної води.

Так, наказом були внесені зміни до таблиці 1 додатку 2 ДСанПіНу 2.2.4-171-10, які передбачають більш жорсткі нормативи для окремих санітарно-хімічних показників безпечності та якості питної води, а саме: забарвленості, каламутності води, вмісту заліза загального, окиснюваності перманганатної, жорсткості загальної, сухого залишку, сульфатів, хлоридів, марганця, амонію, нітритів.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу підприємств питного водопостачання на необхідність вирішити питання щодо приведення санітарно-хімічних показників води питної, яка подається населенню, до оновлених вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10.

Водопостачальникам, у разі підготовки води для подачі населенню, також потрібно внести зміни до технологічних регламентів виробництва питної води з описом технологічного процесу та до програм виробничого лабораторного контролю з новими нормативними значеннями.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», підприємства питного водопостачання зобов’язані забезпечити жителів населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм.

Виробничий контроль за якістю питної води в процесі її добування, обробки та у розподільних мережах здійснюється підприємством водопостачання.

Пам’ятаймо, що безпечна і якісна питна вода – це запорука здоров’я!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *