Законність заготівлі, збуту та реалізації хвойних насаджень напередодні новорічних свят взято під посилений контроль

На виконання вимог Лісового Кодексу України, Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про природно-заповідний фонд України», «Про Червону книгу України» доручення Державної екологічної інспекції України від 25.11.2020 №270 «Про посилення заходів державного нагляду (контролю) під час періоду заготівлі дерев хвойних порід у передноворічний період», з метою дотримання вимог природоохоронного законодавства під час заготівлі та реалізації хвойних насаджень в період підготовки до нового 2021 року, просимо вжити заходів щодо охорони, збереження та невиснажливого використання хвойних насаджень.

Наголошуємо керівникам ринків, інших торговельних майданчиків, власникам хвойних розплідників, організаторам проведення ярмарків на безумовному дотриманні вимог природоохоронного законодавства під час заготівлі та реалізації хвойних насаджень.

У разі виявлення порушень звертатися до представників правоохоронних органів на місцях. 

Відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на громадян від 510 до 1 020 гривень;
  • на посадових осіб від 2 550 до 5 100 гривень.

У грудні-січні розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев в межах населених пунктів збільшується в чотири рази, поза межами населених пунктів – в три рази. У 2021 році сума збитків, яку доведеться відшкодувати за кожне самовільно видалене хвойне насадження, залежно від діаметру дерева у корі біля шийки кореня.

Так, за порушення правил торгівлі на ринках передбачено покарання у вигляді попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 гривні) і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 119 гривень).

Варто пам’ятати, що підприємці, які здійснюють транспортування і продаж новорічних дерев, повинні мати при собі накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою, а на зрізі кожного дерева повинний бути електронний чип зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили.

        Ви можете звернутись до продавця з вимогою надати вище зазначені документи для того, щоб переконатись, що купуєте новорічну ялинку без порушення вимог закону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *