Служба у справах дітей інформує

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року.

Ці 16 днів створюють «символічний ланцюжок», що акцентує увагу громадськості на актуальних для суспільства проблемах подолання насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок та чоловіків, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною незалежно від її статі та віку є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період акції охоплює наступні важливі події:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Символами акції «16 днів без насильства» є стрічки трьох кольорів – синього, червоного та білого:

«Синя стрічка» – присвячена акції із запобігання насильства над дітьми. Початок цієї традиції поклала історія, що відбулася навесні 1989 року. Мешканка Норфолка (США) Бонні Фіней довідалася про загибель свого чотирирічного онука Майкла.

«Червона стрічка» – цей символ антиСНІДівського руху створив художник Франк Мур у квітні 1991 року (він помер від СНІДу через 3 роки).

«Біла стрічка» – символ проти всіх форм насильства над жінками (оголосила Генеральна Асамблея ООН 25 листопада 2000 року день спрямований на привернення уваги щодо боротьби за ліквідацію насильства стосовно жінок.)

Однією з найпоширеніших форм порушення прав людини є домашнє насильство. Найбільша кількість конфліктів виникає саме в сім’ї: між чоловіком і дружиною, батьками і дітьми.

Проблема насильства в родині є досить гострою для України. Її небезпечність полягає в тому, що прояви насильства і жорстокості в сім’ї не лише руйнують злагоду в родині, а й виступають однією з передумов зростання злочинності. Проблема трагічна ще й тим, що страждають діти.

Насильство над дітьми – це болісне питання, що викликає серйозну стурбованість суспільства. Воно може призвести до завдання дитині фізичної або психологічної шкоди. Іноді діти стають заручниками п’яних батьків і постійно роздратованих матерів. Спостерігаючи насильство у своїй сім’ї, у майбутньому діти переносять цей негативний досвід у власне життя.

Насильство позбавляє впевненості та гідності.

Якщо Ви або Ваші близькі страждають від домашнього насильства, не потрібно це терпіти й приховувати. Краще раз і назавжди припинити знущання, ніж соромитися зізнатися в цьому, прирікаючи себе і своїх дітей на постійні страждання.

В Україні функціонує урядова гаряча лінія, яка надає психологічні консультації та підтримку постраждалим. Її номер — 1547  (дзвінки є безкоштовними зі стаціонарних та мобільних телефонів, анонімними й конфіденційними);

Якщо ж ви потребуєте оперативного реагування на випадок насильства — телефонуйте 102.

 Зверніться до:

– відповідальних працівників у сфері запобігання та протидії домашньому насильству в селищній раді

– службу у справах дітей, якщо домашнього насильства зазнають діти або є його свідками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *