Відділ економічного розвитку, інвестицій, торгівлі, сільського господарства та туризму інформує

Боротьба з пластиком як спосіб збереження довкілля

Пластик буквально проходить через наші руки весь день. Пластикова клавіатура. Плазмовий рамковий комп’ютерний монітор. Пластикова миша. Кількість пластику, яку ми зустрічаємо щодня, не закінчується. Пластик став епідемією.

Об’єм виробництва пластикових відходів становить близько 9 млрд тон на рік, і ця цифра збільшується з кожним роком. З них переробляється менше 10%, приблизно стільки ж спалюється, решта потрапляє в навколишнє середовище.

У середньому період розкладу пластику становить від 80 до 600 років. Стаканчик для кави розкладається близько 50 років, пакети та трубочки – 100-200 років, пластикові пляшки – до 200. Пляшки з маркуванням РЕТ (наприклад, з-під молока) – до 100 років. Окрім тривалого часу розпаду, різні види пластику містять токсичні сполуки, які вивільняються в навколишнє середовище.

Вплив пластику на природне середовище

Пластикове забруднення у всіх формах є шкідливим для природи і живих організмів. По-перше, з нього виділяються токсичні речовини, які спричиняють загибель рослин і тварин як на суші, так і у воді, є причиною багатьох хвороб людей. По-друге, заповнюючи простір, пластмасові відходи знищують цілі екосистеми, особливо поблизу річок та у океанах. По-третє, шкідливим є і виробництво пластмас, для якого також використовуються різні отруйні та небезпечні речовини.

Земля

Недбало викинутий пакет, прикривши собою рослину, заважає їй виробляти кисень – там, де було викинуто пластикові стакани, довгий час нічого не росте. Хоча, існують види рослин, нечутливих до забруднення. Після поїдання таких рослин і пиття забрудненої води хворіють і дикі, і свійські тварини 

Вплив пластикового забруднення на людину

Окрім глобальних проблем (економічних, екологічних), спричинених нераціональним використанням пластику, не менш нагальними є локальні.

Існують випадки отруєння дітей, які гралися іграшками, зробленими із токсичних матеріалів. Також відомо, що багаторазове використання одноразового посуду, пластикових пляшок може спричинити рак. Домішки в побутовій хімії та косметиці, упаковки з пластику можуть викликати алергічні реакції, дерматити

На відпочинку люди часто спалюють пластикову тару – пляшки, стакани, або викидають їх десь поблизу. В жарку погоду такі смітники поблизу рекреаційних зон є джерелом не лише неприємного запаху, а й токсичного випаровування. У сукупності, замість відпочинку на природі, цілі сім’ї отримують шанс потрапити до лікарні з отруєнням.

З метою стимулювання розвитку виробництва біорозчинних пластикових пакетів та заборони схиляння споживачів до придбання пластикових пакетів, Верховна Рада ухвалила законопроектпро обмеження обігу пластикових пакетів на території України. Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, він передбачає заборону поширення пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства завтовшки до 50 мкм з 1 січня 2022 року.З 1 січня 2022 за поширення ненормативних пластикових пакетів можна буде отримати штраф 1700-3400 грн за перше порушення і 3400-8500 за повторне.

Негативний вплив пластику на планету та людину важко переоцінити, проте його можна знизити, розумно та відповідально використовуючи наявні ресурси. Наприклад,  екосумки та торбинки для фруктів і овочів зменшують кількість пакетів як удома, так і в смітнику; використання багаторазового посуду або посуду з натуральної сировини для пікніка не лише екологічне, а й більш приємне естетично. Сортування сміття та переробка пластикових виробів покращує стан довкілля.Поширюйте інформацію та приєднюйтесь до акції #ПакетНЕпотрібен. Розкажіть рідним та друзями про те, чому важливо скоротити використання пластик у нашому житті та неприємні наслідки забруднення пластмасами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *