Відділ з охорони здоров’я та соціальної політики інформує

Програма житлових субсидій – це адресна підтримка громадян, які не мають можливості оплатити комунальні послуги.

Призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, буде проводитися без звернень громадян, крім домогосподарств, яким житлова субсидія:
• надавалася у грошовій безготівковій формі (необхідно отримати дані для виплати коштів у готівковій формі);
• була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень; внутрішньо переміщені особи) (необхідно підтвердити місце фактичного проживання);
• була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації (необхідно актуалізувати відомості щодо непроживання окремих осіб за місцем реєстрації.
Стосовно визначення права на отримання житлової субсидії з урахуванням майнового стану членів домогосподарства
З урахуванням вимог пункту 14 Положення житлова субсидія призначається за наявності у конкретного члена домогосподарства та члена сім’ї особи зі складу домогосподарства одного транспортного засобу, якому більше 5 років, або двох транспортних засобів, яким менше 15 років (крім мопеда і причепа). Для прикладу: за наявності в однієї особи двох транспортних засобів, яким 10 і 14 років, субсидія не призначається, а за наявності в однієї особи двох транспортних засобів, яким 8 і 17 років, домогосподарство матиме право на отримання субсидії.
Те ж саме стосується житлових приміщень, що перебувають у власності осіб,  за наявності у конкретного члена домогосподарства та члена сім’ї особи зі складу домогосподарства одного житлового приміщення (квартири або будинку) субсидія призначається. При цьому не враховуються наявні у власності кімнати в гуртожитку, а також квартири та будинки (незалежно від їх кількості та місця реєстрації особи), які:
розташовані в сільській місцевості,
знаходяться на тимчасово окупованих територіях і територіях на лінії зіткнення,
перебувають у спільній власності (сумісній або частковій),
непридатні для проживання.
При цьому до міських населених пунктів належать міста і селища міського типу, до сільських – села і селища.
Оскільки субсидія на наступний період наразі призначатиметься більшості домогосподарств без їхніх звернень, відповідне рішення має прийматись після отримання органами соціального захисту населення інформації від Мінфіну за результатами проведеної верифікації відомостей про одержувачів субсидії на відповідність вимогам підпунктів 1 (загальна площа житлового приміщення), 2 (наявність транспортних засобів), 4 (платежі на суму більше 50 тис. грн), 8–10 (наявність житлових приміщень, депозитних рахунків, статутних капіталів, купівля валюти) пункту 14 Положення.
Разом з тим, відповідно до вимог постанови № 505 необхідно поінформувати громадян, яким субсидія буде призначена на наступний період без звернення, необхідно повідомити до 1 вересня 2021 р. органам соціального захисту населення про наявність умов, за яких житлова субсидія не призначається, що визначені у пункті 14 Положення, з метою уникнення в подальшому повернення неправомірно нарахованих сум житлової субсидії.
При цьому, субсидія призначається особі за місцем реєстрації незалежно від того, чи є вона власником житлового приміщення за цією адресою. Водночас власнику житлового приміщення, за адресою якого він не зареєстрований, субсидія не може бути призначена.
Стосовно призначенням житлової субсидії без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих
За наявності у складі домогосподарства осіб, які не проживають за місцем реєстрації (на підставі інформації в декларації та підтверджуючих документів) приймається рішення про виключення таких осіб зі складу домогосподарства (крім членів сім’ї). При цьому майновий стан осіб, перебування їх за кордоном, наявність боргів зі сплати аліментів, несплата ЄСВ або відсутність доходів не є перепоною для виключення особи зі складу домогосподарства.
У такому разі майновий і матеріальний стан цих осіб (наявність у власності транспортних засобів, житлових приміщень, депозитних рахунків, купівля товарів, послуг, розмір доходів, сплата ЄСВ тощо), а також перебування їх за кордоном не впливають на право домогосподарства отримувати житлову субсидію.
Тобто зі складу домогосподарства можна виключити осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають, наприклад:
дитину, яка зареєстрована з бабусею, але фактично проживає з батьками за іншою адресою;
працездатну особу, у якої немає доходів і сплати ЄСВ (крім членів сім’ї);
працездатну особа, яка працює за кордоном і ЄСВ в Україні не сплачує (крім членів сім’ї).
Документами, що підтверджують непроживання особи за місцем реєстрації, можуть бути:
довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, у тому числі легалізовані в Україні документи про набуття страхового стажу в іншій країні;
довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні;
акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради;
договори оренди житла в іншому місці тощо.
При цьому до заяви та декларації мають бути внесені у повному обсязі відомості про всіх зареєстрованих осіб, а також про членів їхніх сімей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *