Відділ земельних ресурсів та екології повідомляє

За останній час збільшилася кількість запитів, скарг та звернень громадян щодо незадовільного утримання вигребних ям сусідами, виведення каналізаційних стоків (мусту) на вулиці та водовідвідні канави (фоси).
Відповідно до ч. 3 ст. 1 Земельного кодексу України, використання власності на землю не може завдавати шкоди правам і свободам громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі. Також, ч. 1 ст. 91, ч. 1 ст. 96 цього кодексу встановлено обов`язок власників земельних ділянок та землекористувачів додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля.
Виходячи з вище зазначеного, зобов’язуємо власників домоволодінь в межах своїх присадибних ділянок облаштувати вигрібні ями і гноянки згідно Державних санітарних норм, та вжити заходів для запобігання потрапляння дощових стічних вод у вигрібні ями, а також не допустити потрапляння стоків з вигрібної ями у водовідвідні канави (фоси).На протязі року буде працювати виїзна комісія селищної ради по виявленню фактів порушень санітарних норм,та дотримання правил добросусідства відповідно до яких власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо) – порушники будуть притягнуті до АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПВІДАЛЬНОСТІ.
Додатково інформуємо:
1.Відповідно до пунктом 2.22. Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць вигреби повинні бути віддалені від сусіднього будинку і його споруд на 10-12м., від меж ділянки – не менше ніж на 1,5м., від житлового будинку – на відстань від 8 до 10 м., від водозабірних колодязів – на 20м., від водопровідних труб – на 25 м., від підземних течій ґрунтових вод – на 25 м., від газових труб – на 5м.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *