Монастир в урочищі Лужки (біля с. Осмолода)

В урочищі Лужки, яке розкинулося в центрі гірського масиву Карпат – Ґорґанах, на віддалі шести кілометрів від с. Осмолоди ( Івано-Франківської області), розташована одна з дочірніх обителей Унівської Лаври – Святоандреївський скит.
Історія скита починається 1935 року.
Однак монастир у Лужках не проіснував навіть десяти років. Це було пов’язано з другою окупацією Галичини радянськими військами. Станом на 1 січня 1944 р. в скиті було п’ять монахів із настоятелем – єродияконом Теофаном (Шеваґою). А вже в кінці цього року монаше життя припинилося. Монастирські будівлі використовувалися комуністичним режимом для різних господарських потреб, лише напівзруйнований храм свідчив про те, що тут колись була обитель.
Проте, в 90-х роках після виходу з підпілля, у Лужки знову повернулися студійські ченці. Після десятиліть духовної пустелі, в урочищі серед лісів знову відновилося іночеське життя. На жаль, храм уже не піддавався реставрації, тому його було розібрано. Монахи розпочали будівництво нової обителі. Освячення відновленого скита відбулося 13 грудня 2000 р. у день пам’яті св. апостола Андрея. Сьогодні тут збудовано і освячено величний хам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *